Hem Whisky & Bourbon St Bernardus Mixpack – Attraherande toppöl

St Bernardus Mixpack – Attraherande toppöl

av Anders Enquist

St Bernardus: Den 8:e december lanserades St Bernardus Mixpack på Systembolaget. En artig mixlåda som innehåller fyra riktigt bra ölbjudningar från bryggeriet i fråga som har sina sina rötter långt bak i tiden hos två trappistkloster som i början av 1900-talet flyttade till Belgien och Watou av politiska skäl. 1945 grundades bryggeriet St. Bernard och bryggde och sålde trappistölen på licens. Sedan 1992 har de öl som bryggts i Watou sålts under varumärket St. Bernardus. Samtliga av deras ölsorter framställs med deras egna unika jäste, malt av högsta kvalitet och humle från deras egna fält som ligger intill bryggeriet.

St Bernardus

St Bernardus Mixpack

Chefredaktör Anders Enquist provar St Bernardus Mixpack, 95 p

Wit, 5,5%
Traditionell ofiltrerad belgisk veteöl. Utsökt fyllig med ett bedårande krämigt skum, och samtidigt lite ettrig kryddighet och bra syra som luckrar upp maltens sötma. Fina apelsiniga citrusnoter med både kött och zest, vissa örtiga vingslag och kryddnejlika och en både fräsch och nobelt mild öl av rang.

Prior 8, 8%
Prior 8 är ett traditionellt klosteröl, bryggt i dubbelstil och med en fylligt fräsch mörk framtoning och dragningar av rostade malttoner, kakao, fikon och karamelligt knäckiga noter. En viss knäckebrödig kant och lätta exotiskt kryddiga vindar berikar och vi landar i ett frodigt friskt bittersweet landskap.

Abt 12, 10%
Abt 12 är vida respekterad som öl världen över och också bryggeris flaggskepp, bryggt i klassisk fyrdubbel stil och levande i det ursprungliga receptet från 1946. Det är också ett högst lagringsdugligt öl typ 3-4 år. Bara skummet i sig är värt resan men när det lägger sig öppnas en ytterst fruktig och mörk akt med elegant och transparent, syrafrisk mäktighet. Här blir det inte tungjobbat, men krävande rikt och begivande. Choklad, knäck, citrus och röda bär firar broderligt och ölet släpper inte gärna taget i gommen när det väl landat där. Fenomenal öl.

Tripel, 8%
Tripel är ett traditionellt klosteröl i klassiska tripelstilen. Missa inte att suga på smakdrömmen i skummet med sin blommiga tobaksnysning. I gom blommar det på i en fruktig och ljust fyllig stil med mild humlebeska, knäckebröd, vakna kryddor, stoisk syra och en superb legering mellan sötma och beska. Frodigt med elegant snitt och ytterst attraherande i både tillgänglighet och smak.

St Bernardus Mixpack
Nr 1306 (4×330 ml) 126:10 kr
Belgien

Förpackningen finns i närmare 260 butiker, men kan såklart beställas till föredragen butik HÄR

RELATERAD LÄSNING