Hem NyheterNyhet WB S:t Eriks Bryggeri gör sur öl med fula hallon

S:t Eriks Bryggeri gör sur öl med fula hallon

av Christoffer Enquist

S:t Eriks Hallon Berlinerär en öl som bryggts med hallon från Stenhuse Gård på Gotland. Genom att använda deras andrasorterade hallon har man kunnat dra nytta av bär som inte anses lika kosmetiskt fina för konsumenten men som gör sig utmärkt i exempelvis en öl. Ölet lanseras nu på Systembolagets tillfälliga sortiment (TSV) den 24/1.

”Fula” hallon

Mitt i vintern lanserar nu S:t Eriks Bryggeri en somrigt doftande och lätt syrlig öl, S:t Eriks Hallon Berliner. Ölet är en Berliner Weisse vilket är en syrlig ölstil som ofta smaksätts med frukt eller bär. I S:t Eriks fall skedde det med andrasorterade hallon från erkända Stenhuse Gård på Gotland. Hallon som inte anses lika kosmetiskt fina som klass 1 hallon men med lika stor doft och smak.

– Vi ville verkligen få till en elegant suröl som där fruktens sötma lyfter syran i ölen till lätta toner istället för att bråka med den och det visade sig dessa hallon vara perfekta för just det. Att hallonen dessutom ger ölen en härlig rosa ton känns också det väldigt skönt så här års, säger David Peuriere, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

Ölet som lanseras nationellt i Systembolagets tillfälliga sortiment är en i raden av suröl som hittat ut på marknaden på sistone. Genom att brygga en torr öl med fruktiga och syrliga smaknoter hoppas S:t Eriks Bryggeri få nya öldrickare att intressera sig för svensk hantverksöl.

– De senaste tio åren med craft beer har ju verkligen varit intensiva men det är också kul att allt inte  handlar om att slå på stora trumman med intensiva humlebomber. Denna öl hoppas vi kan tilltala  även de som uppskattar fräschör, syra och elegans i en öl, säger David Peuriere, Head Brewer på S:t  Eriks Bryggeri.

S:t Eriks Hallon Berliner kommer nå ut i hela Sverige genom en tillfällig lansering på utvalda systembolag och kostar 19,80kr/st för en 33cl flaska. Alkoholhalten är på 4,1%.

Artikelnummer: 11108 / 19.80 kr / 330 ml / Alkoholhalt 4,1%

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING