St:Eriks Bryggeri i historiskt samarbete med Weihenstephan

Livets Goda 16 May, 2019
Whisky och Bourbon Lagom till sommaren presenterar S:t Eriks bryggeri ett spektakulärt samarbete i limiterad upplaga. Tillsammans med världens äldsta bryggeri, Weihenstephan, har Stockholmsbryggeriet tagit fram en blommig lager kallad S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager. Ölet har dessutom bryggts på en världsunik ny humle.



S:t Eriks x Weihenstephan BSF står för Bayrische Schwedische Freundschaft. De tyska anorna har varit med S:t Eriks redan från start, omkring 1860, då bryggmästaren Frans Heiss skapade den då mycket väl mottagna bayerska lagerölen för S:t Eriks räkning.

- När tyskarna kom till Sverige lärde de oss att brygga öl. Frans Heiss, från Tyskland, har haft stor betydelse för det historiska S:t Eriks och lade grunden till det som då var ett modernt och innovativt bryggeri. Bayrische Schwedische Freundschaft är därför ett passande namn på ett samarbete som präglats av både vänskap och en nyfikenhet på varandras bryggerier idag, berättar Marcus Friari, Brand Manager, S:t Eriks Bryggeri.

Världsunik humle
Ölet innehåller också en helt ny sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på. Humlen, med arbetsnamnet ”Hull 89/02/25”, är framställd av humlecooperativet HVG och började odlas 1989.

- Denna humle har en rundare och mer blommig humlearom än traditionell Hallertauhumle. I ölet har vi förutom humlen från Hallertau använt tysk färskjäst medan den är bryggd och tappad i Sverige, på svensk  malt och vatten, säger David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

S:t Eriks x Weihenstephan BSF släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag från och med den 17 maj i en limiterad upplaga om 17 000 flaskor.

- När jag brygger klassisk öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna. När jag för första gången fick smaka testbatchen tänkte jag: den här är riktigt, riktigt trevlig, äntligen! Efter så lång tids planerade, var det fantastiskt att äntligen få ha ölet i sin hand. Vi kallar den för most ambitious lager we have done, fortsätter David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

- We think S:t Eriks has a great portfolio and skills in using modern craft methods. When David from S:t Eriks and I met the first time, we were surprised to find out what a natural and perfect match the brands are. And we both wanted to brew a lager with one of the best breweries in the world, säger Mattias Ebner, Brand Ambassador & Brewer, Weihenstephan.

S:t Eriks Bryggeri, med 120 åriga anor i namnet och rötter på Kungsholmen, är idag ett litet hantverksbryggeri som vurmar för råvaran och bryggprocessen.

- Nu, när hela världen bubblar och brygger vaknar även de stora, traditionella bryggerierna till liv och påverkas. Weihenstephan besitter djup kunskap om råvaror såsom jäst och humle. Och när de väljer att göra en craftöl vänder de sig till ”lilla” S:t Eriks. Det är vi oerhört stolta över. Vi tillför nytänkande kring tillverkningen samt ett lättillgängligt och högkvalitativt öl för en nyfiken konsument, avslutar Marcus
Friari, Brand Manager, St:Eriks.

S:t Erik x Weihenstephan BSF Lager släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag och finns tillgänglig från och med den 17 maj. Ölet lanseras i en flaska om 33 cl och kostar 21,90 kronor. Produkten är exklusiv för den svenska marknaden.


Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019

Receptinspiration från Sundqvist: Röd salsa

Mat och Restaurang Mortla din egen tomatsalsa! Så enkelt och gott. Du kan…
15 Oct, 2019

Lansering av Roland Champion Special Club 2012 Grand Cru

Vin Nu lanseras Roland Champion Special Club 2012 Grand Cru på…
15 Oct, 2019

Uber Eats expanderar i Göteborg – nu tillgängligt även på Hisingen

Mat och Restaurang Burgare, indiskt eller sallad – Uber Eats gör det nu…
15 Oct, 2019

Tegnér & Son Torr glögg är årets överraskning på Systembolaget

Vin Den 1 november släpper Galatea som vanligt under varumärket Tegnér…
15 Oct, 2019

Fotografiska och Eriksberg tar fram hållbart smörrebröd

Mat och Restaurang Fotografiska och Eriksberg tar nästa steg i det pågående samarbetet…
15 Oct, 2019

Årets Ölutvecklare i ny tappning

Whisky och Bourbon När 2019 års pris ska delas ut kommer det att…
15 Oct, 2019

Socker vs aspartam

Övrigt Aspartam är ett av de mest använda sötningsmedlen i världen.…
15 Oct, 2019

Boulebar tar in digital marknadschef

Mat och Restaurang Boulebar, restaurangen och inomhusparken där kärleken till boule och fransk…
14 Oct, 2019

Alkoholfri öl vinner första pris på Stockholm Beer and Whisky Festival

Whisky och Bourbon Det alkoholfria ölbryggeriet Big Drop Brewing Co belönas med en…
14 Oct, 2019

Årets Tomteglass är äntligen här – säg hej till marsipangris

Övrigt Nu nalkas Sveriges glassigaste jultradition - Tomteglass 2019 är här…
14 Oct, 2019

Nytt släpp av A Lisa från bodega Noemía

Vin Den 18 oktober släpps 4200 flaskor och 1200 magnumflaskor av…
14 Oct, 2019

Belgisk julöl från Abbaye D'aulne i Belgien - på Systembolaget 1 november

Whisky och Bourbon Första den november finns Julölen D'aulne Christmas Triple Ale 9…
11 Oct, 2019
Artikelarkivet