St:Eriks Bryggeri i historiskt samarbete med Weihenstephan

Livets Goda 16 May, 2019
Whisky och Bourbon Lagom till sommaren presenterar S:t Eriks bryggeri ett spektakulärt samarbete i limiterad upplaga. Tillsammans med världens äldsta bryggeri, Weihenstephan, har Stockholmsbryggeriet tagit fram en blommig lager kallad S:t Eriks x Weihenstephan BSF Lager. Ölet har dessutom bryggts på en världsunik ny humle.



S:t Eriks x Weihenstephan BSF står för Bayrische Schwedische Freundschaft. De tyska anorna har varit med S:t Eriks redan från start, omkring 1860, då bryggmästaren Frans Heiss skapade den då mycket väl mottagna bayerska lagerölen för S:t Eriks räkning.

- När tyskarna kom till Sverige lärde de oss att brygga öl. Frans Heiss, från Tyskland, har haft stor betydelse för det historiska S:t Eriks och lade grunden till det som då var ett modernt och innovativt bryggeri. Bayrische Schwedische Freundschaft är därför ett passande namn på ett samarbete som präglats av både vänskap och en nyfikenhet på varandras bryggerier idag, berättar Marcus Friari, Brand Manager, S:t Eriks Bryggeri.

Världsunik humle
Ölet innehåller också en helt ny sorts humle som ingen tidigare har bryggt öl på. Humlen, med arbetsnamnet ”Hull 89/02/25”, är framställd av humlecooperativet HVG och började odlas 1989.

- Denna humle har en rundare och mer blommig humlearom än traditionell Hallertauhumle. I ölet har vi förutom humlen från Hallertau använt tysk färskjäst medan den är bryggd och tappad i Sverige, på svensk  malt och vatten, säger David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

S:t Eriks x Weihenstephan BSF släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag från och med den 17 maj i en limiterad upplaga om 17 000 flaskor.

- När jag brygger klassisk öl vill jag att dess rötter ska vara förankrade i traditionen samtidigt som de också ska vara moderna. När jag för första gången fick smaka testbatchen tänkte jag: den här är riktigt, riktigt trevlig, äntligen! Efter så lång tids planerade, var det fantastiskt att äntligen få ha ölet i sin hand. Vi kallar den för most ambitious lager we have done, fortsätter David Peuriere, Head Brewer, S:t Eriks Bryggeri.

- We think S:t Eriks has a great portfolio and skills in using modern craft methods. When David from S:t Eriks and I met the first time, we were surprised to find out what a natural and perfect match the brands are. And we both wanted to brew a lager with one of the best breweries in the world, säger Mattias Ebner, Brand Ambassador & Brewer, Weihenstephan.

S:t Eriks Bryggeri, med 120 åriga anor i namnet och rötter på Kungsholmen, är idag ett litet hantverksbryggeri som vurmar för råvaran och bryggprocessen.

- Nu, när hela världen bubblar och brygger vaknar även de stora, traditionella bryggerierna till liv och påverkas. Weihenstephan besitter djup kunskap om råvaror såsom jäst och humle. Och när de väljer att göra en craftöl vänder de sig till ”lilla” S:t Eriks. Det är vi oerhört stolta över. Vi tillför nytänkande kring tillverkningen samt ett lättillgängligt och högkvalitativt öl för en nyfiken konsument, avslutar Marcus
Friari, Brand Manager, St:Eriks.

S:t Erik x Weihenstephan BSF Lager släpps som en tillfällig lansering på utvalda Systembolag och finns tillgänglig från och med den 17 maj. Ölet lanseras i en flaska om 33 cl och kostar 21,90 kronor. Produkten är exklusiv för den svenska marknaden.


Primörtur under Matrundan på Österlen

Whisky och Bourbon Under årets Matrunda på Österlen kan man följa med på…
24 May, 2019

Rysk ”lågalkohol-vodka” släpps på Systembolaget

Whisky och Bourbon Ryska White Lake Vodka 40% lanserades i mars 2017 och…
24 May, 2019

Organic Value – ett lyckat första besök i Sverige med fokus på Italien och ekologiskt

Vin Den 20:e maj besökte den Italienska vinmässan ”Organic Value” Sverige…
24 May, 2019

Stockholms Bränneri släpper Akvavit

Whisky och Bourbon Den 5 juni, 10:00 släpps Stockholms Akvavit som får sin…
24 May, 2019

Nytt utbildningssamarbete ska få fler kockar i arbete

Mat och Restaurang I ett gemensamt initiativ för att minska bristen på kockar…
24 May, 2019

Karibiska smaker i Årets Sill 2019

Mat och Restaurang Aldrig tidigare har Årets Sill haft en så stor och…
24 May, 2019

City Gross nya koncept: Mindre butiker i centrala lägen

Mat och Restaurang Bergendahls Food vill komma närmare kunderna i stadskärnorna och lanserar…
24 May, 2019

Kockarna som är vidare i Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Nu är det klart vilka 24 kockar som går vidare…
23 May, 2019

Jameson tar fram drink till Sweden Rock – The Sweden Rocktail

Whisky och Bourbon För dig som i år besöker Sweden Rock Festival ges…
23 May, 2019

Kronan, höga kostnader för arbetskraft och myndighetskrångel hämmar svenska livsmedelsföretag

Övrigt Enligt den svenska livsmedelsindustrin är Sveriges styrkor jämfört med våra…
23 May, 2019

GLÖET vann guld i Women’s Wine & Spirits Awards i London

Vin Women’s Wine & Spirits Awards som anordnas i London har…
23 May, 2019

Larsa Foods inleder grillsäsongen med en ny grillost

Mat och Restaurang Efterfrågan på Halloumi och övriga grillostar har ökat markant i…
22 May, 2019

Årets Kock rekryterar Vanja Vilbern till Marknads- och Partnerchef

Mat och Restaurang – Jag ser verkligen fram emot att få vara med…
22 May, 2019

Den 1 juni lanseras Orval trappistöl på nytt

Whisky och Bourbon Orval är tillbaka! Den 1 juni lanseras Orval på Systembolaget.
22 May, 2019

Leif GW Persson lanserar GW:s Rosa

Vin Efter fjolårets succé med GW:s RÖDA och GW:s VITA har…
22 May, 2019

Talisker bjuder in till fiskeäventyr i Fiskebäckskil

Whisky och Bourbon Whiskyvarumärket Talisker lanserar ett fiskeäventyr i Fiskebäckskil tillsammans med Restaurang…
22 May, 2019

City Gross e-handel slår försäljningsrekord – lanserar fler matkassar

Mat och Restaurang City Gross e-handel fortsätter att gå starkt framåt i och…
22 May, 2019

Arla Köket® lanserar nya desserter

Mat och Restaurang Lagom till att sommaren gör entré lanserar Arla Köket fräscha…
22 May, 2019

Downtown Camper öppnar hållbart café

Mat och Restaurang Den 1 september slår Downtown Campers nya café upp portarna…
22 May, 2019

Dags för Ostens Dag 27:e maj

Mat och Restaurang Nu firas snart ostens dag! Svenskar är storkonsumenter av ost…
22 May, 2019
Artikelarkivet