1

S:t Eriks Bryggeri introducerar nytappad lager på nyöppnade Leoparden

För första gången i Stockholms moderna historia erbjuds färsk nytappad lager på tank från ett lokalt hantverksbryggeri. S:t Eriks tank har fått en permanent plats hos den nya restaurangen Leoparden i de urtypiskt Stockholmska kvarteren som representerar mycket av stadens, och även S:t Eriks, historia.

Leoparden

I veckan öppnade Leoparden på Tegnérgatan i Stockholm. På Leoparden kommer man precis som på syskonkrogen Bananas att satsa på napolitansk pizza men också med en à la carte meny som fått kärlek av restaurangens vedeldade grill. S:t Eriks Bryggeri har fått möjligheten att installera en öltank på restaurangen som således för första gången i modern historia erbjuder en färskt tappad hantverksöl från ett lokalt Stockholmsbryggeri till gästen.

Öl på tank är ett sätt att erbjuda färsk öl direkt från bryggeriet till gästen, vilket resulterar i en unik kvalitetsupplevelse. När den dessutom tappas upp på det varsamma sättet i baren på Leoparden så är det verkligen ett hantverk hela vägen, berättar Marcus Friari, Brand Manager, på S:t Eriks.

Gänget bakom Leoparden driver sedan tidigare Bananas, Babylon och Bada Bing på Södermalm. På 70-talet drev familjen Vavrá även Bistro Bohème och Källaren Bohemia på Norrmalm. Efter 15 år kommer krögaren Jakub Vavrá tillbaka med Leoparden, ett namn taget efter Apotek Leoparden som huserat i lokalen i över 100 år.

Vi är först i stan med färsköl på tank från S:t Eriks bryggeri upphälld på tjeckiskt vis i kylda sejdlar. Det känns superkul och ärofyllt! Vinlistan är dessutom fylld med europeiska viner, och menyn kommer att varieras efter säsong, berättar Jakub Vavrá, ägare Leoparden.

S:t Eriks Lager lanserades på Systembolaget under 2019, och nu tar Stockholmsbryggeriet hantverket ett steg vidare med introduktionen av S:t Eriks Nytappad Lager på tank på Leoparden. S:t Eriks Lager är en klassisk ljus lager som med lång och kall lagringstid är en elegant hantverksöl som visar på den skicklighet som bryggeriet besitter.

S:t Eriks har varit en stockholmsöl sedan begynnelsen 1859. Det är Stockholm som har utvecklat S:t Eriks identitet och tvärtom. Precis som invånarna i staden som hela ständigt bidrar till stadens progressivitet vågar S:t Eriks också hela tiden testa nytt. Det känns otroligt roligt att få installera vårt första tanköl på Leoparden i dessa legendariska kvarter, som också är urtypsika för Stockholm, avslutar Marcus Friari.

PRODUCENT S:t Eriks Bryggeri
LAND Sverige
STIL Modern ljus lager/pilsner
FÄRG Halmgul
RÅVAROR Malt: pilsner, vetemalt, münchner, carapils.
Humle: Tettnang Mittelfrüh
ALKOHOLHALT 5,1 %
SYSTEMBOLAGET 82720-03, flaska 33 cl

Restaurang Leoparden:
Adress: Tegnérgatan 16
Öppettider: Öppet till 01 alla dagar. Köket är öppet till 24 alla dagar. Endast drop in! (Leopardens källaren med öppen spis går att boka för upp till 26 personer).