Hem NyheterNyhet WB S:t Eriks Bryggeri presenterar En tradition i ny tappning

S:t Eriks Bryggeri presenterar En tradition i ny tappning

av Livets Goda

När S:t Eriks Bryggeri, med anor i Stockholm sedan 1859, brygger sin öl står hantverket i centrum. Nu går S:t Eriks Bryggeri ihop med två lokala kreatörer, och tillsammans presenterar de En tradition i ny tappning. Ett designsamarbete mellan S:t Eriks Bryggeri, Chris Martin och Ebba Alling, där, återigen, hantverket får stå i centrum. Chris Martin och Ebba Alling har tagit fram en exklusiv öltapp och ett unikt ölglas, som kommer gå att finna på Restaurang Bleck. Ölglaset kommer även gå att köpa i limiterad upplaga hos Esteriör.

Foto: Christopher Hunt

Sedan starten har fokus för S:t Eriks Bryggeri alltid varit att brygga öl med kärlek, och låta hantverket stå i centrum. Nu tar S:t Eriks Bryggeri sin passion för kvalitet och design ytterligare ett steg och slår sig samman med två lokala kreatörer, för att tillsammans presentera En tradition i ny tappning. Ett designsamarbete som bygger vidare på S:t Eriks beståndsdelar, hantverk och design. Chris Martin, från Massproductions, och den nya designstjärnan Ebba Alling, har tagit fram en exklusiv öltapp och ett unikt ölglas. Ett sätt att uppmärksamma lanseringen av S:t Eriks senaste produkt; S:t Eriks Ljus Lager. Tillsammans flyttar de in bakom baren, för att sätta sin egen prägel på två av de mest klassiska föremålen i ölhantverkets resa, och ta sin passion för kvalitet, design och hantverk ett steg längre.

Ebba Alling har designat en illustration som speglar Stockholms många drömmare och innovatörer med polstjärnan som fokus, vilken tar sin form på ett exklusivt, munblåst ölglas från svenskdesignade BOBO Glas. Utifrån Ebbas design har Chris Martin formgivit en öltapp från lekfulla materialval. Samarbetet är lika mycket en hyllning till hantverket och traditioner, som viljan att spränga gränser och ge form till nya idéer som berikar vår värld och för den framåt.

För öltappen valde jag en form som hade en medeltida känsla, något som går att koppla an till S:t Eriks som varumärke och deras bildspråk. Jag har beskrivit några av mina tidigare verk som just ”Medieval Modern”, det är ett sätt att beskriva en typ av estetik som jag ofta kommer tillbaka till, men inte avsiktligt! Jag adderade sedan en modern känsla genom att använda virvlande kåda, vilket representerar kombinationen av de få ingredienser som används i ölproduktion. Att sedan arbeta med Ebba var lätt, då hon av en slump också har ett intresse för medeltida design. Jag är väldigt nöjd med resultatet, skål! säger Chris Martin

Min illustration kretsar kring polstjärnan, vilken går att koppla an till S:t Eriks egen logotyp, men också symboliken i hur människorna, stockholmarna, är företagets ledstjärna. I designen vill jag leka med människors fantasi och skapa möjligheter att drömma sig vidare. Detta är något för drömmarna och innovatörerna, som leker med formen och för staden framåt, säger Ebba Alling.

Ebba Alling och Chris Martin. Foto: Christopher Hunt

Ebba Allings ölglas och Chris Martins öltapp kommer gå att finna exklusivt på Restaurang Bleck, på Södermalm i Stockholm, när du beställer en S:t Eriks Ljus Lager. Ölglasen med Ebbas illustration kommer även finnas till försäljning i begränsad upplaga hos Esteriör (både online och i butik) från och med 22 mars.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING