Hem Whisky & Bourbon St Patrick´s Day och Bushmills – whiskeyn, drinkarna och recepten

St Patrick´s Day och Bushmills – whiskeyn, drinkarna och recepten

av Livets Goda

Chicago River under St Patrick´s Day

Torsdagen den 17 mars infaller Nordirlands och Irlands nationaldag, mest känd som St. Patrick’s Day. Den gröna högtiden är en hyllning till Irland och landets skyddshelgon, Saint Patrick, som även är känd som den person som införde kristendomen på Irland. Traditionen säger att Saint Patrick dog den 17 mars och begravdes vid katedralen i Downpatrick, en stad ca 3 mil söder om Belfast. Miljontals människor världen över klär sig i gröna kläder under denna högtid. Men det är inte bara människorna som färgas gröna den 17 mars. Allt från bakverk till floder färgas i den traditionella färgen som har anor ända tillbaka till 1680-talet.

Dagen till ära så presenterar vi här lite godis i inspirationsväg från irländska Bushmills – Enjoy!

Livets Goda provar Bushmills

Bushmills Black Bush, 88 LGP
Nr 88300, 40%, 389 kr
Bushmills Black Bush Irish kombinerar en stor mängd malt whisky lagrat i före detta Oloroso sherry fat, med en söt, batch-destillerad grainwhisky. Resultatet är en whisky med bra krydda och ett snyggt lent, städat bett och där en lätt vegetal honungssötma över de ljusa citrusfruktiga tonerna noteras. Vissa ceder och tobaksinslag i djupet bringar whiskyn komplexitet och ett moget uppförande. Avslutet håller ihop alla delmoment elegant och lämnar ett bra avstamp. En god och vad vi kallar ”smooth” whisky.

Bushmills Original, 87 LGP
Nr 410, 40%, 295 kr
Bushmills Original är en blend av destilleriets egna trippel destillerade malt whiskey och en lättare grainwhisky och vi har en fruktig och lätt vinös akt med ljusa citrustoner och likaledes ljus, kanderad sötma med hintar från vanilj. Viss melon och äppelinslag lirar även snyggt i en försiktigt skogsmaritim vegetal slinga och strukturen är mjuk med lättsamt motstånd med krydda som växer fram i avslutet. Whiskyn har fått en renare glans med åren men inte tappat i husets typiska stil. En okomplicerad men skönt njutsam sak.

Bushmills Single Malt 10 Years, 89 LGP
Nr 499, 40%, 529 kr
Detta var den första irländska single malt – trippel destillerat från 100% mältat korn och lagring minst 10 år i bourbonfat – som släpptes på marknaden och många var fördomarna från skotska whiskyälskare som fnös lätt hånfullt. Det gick liksom inte ihop, single malt och Irland. Idag är whiskyn etablerad och erkänd i sin kvalitet och inte längre en ”katt bland hermelinerna”. Och denna 10-åring är en mycket behaglig, njutbar och stilfull ”sipp-whiskey” med fint djup och karaktär som vi mer än gärna och regelbundet fortsätter att återkomma till. En charmig blommig doft i samspel med vanilj, choklad och sötma från sherryfaten som markerar reviret inledningsvis. Smakstrukturen bär silkiga inslag i sitt landskap med citrusskals-färgad och honungshintad sötma, gula tropiska frukter och en finstämd ört/gräs-nyans. Det är elegant och bourbonfaten ger whiskeyn också ett finlemmat bett som skänker behagligt tuggmotstånd och samtidigt bjuder på en bra längd och god smack-känsla i avslutet.

Bushmills Single Malt 16 Years, 92 LGP
Nr 82098, 40%, 829 kr
Denna whisky var en liten sensation när den släpptes för första gången på marknaden och blev då även snabbt en favorit på redaktionen. 16 års lagring i sherry och bourbon fat där slutblenden sedermera fått flera månaders avrundning i portvinsfat har gett oss en whisky med elegant struktur och komplex hållning. Finstämd sälta ligger snyggt i den smått juicy och nötigt kanderade fruktigheten med vindar av citrus och apelsin. Toner av russin och choklad mörkar på och ett kryddbett ger en rätt placerad distinkt skjuts. Står sig stolt då som nu!

Bushmills Single Malt 21 Years, 93 LGP
Nr 82884, 40%, 2159 kr
Destilleriets flaggskepp har lagrats i minst 19 år på ex-bourbon och ex-olorosso sherryfat för att sedan få sin slutgiltiga lagring på ex-madeirafat under 2 år. Och det ska sägas direkt, fattonerna är i utsökt silkigt kryddig harmoni med den torkade fruktigheten som råder här. Det uppstår ett stramt men mjukt bett. Inslagen av sultanrussin, körsbär, citrus och apelsinchoklad gör även sitt till och en finlemmad, kanderad sötma med inslag av choklad ligger snyggt. Torrt, vinöst spel i avslut drar åt slipsknuten elegant.

Whisky & Bourbon presenterar ny specialutgåva: Bushmills & Maten

En exklusiv tidning om hur du matchar läckra maträtter till whisky. Denna gång tar vi oss an Bushmills. Låt dig inspireras av recepten och bilderna.

Du som är Premiummedlem laddar ner tidningen gratis HÄR >>>
Inte Premium än? Läs mer här och teckna ditt medlemskap idag >>>

Bushmills & Maten kan du även köpa som digitalt lösnummer HÄR >>>

 

Whisky & Bourbon – Bushmills och drinkarna

I denna nya digitala specialutgåva från Whisky & Bourbon så har vi fokuserat på det irländska destilleriet Bushmills och skapat ett gäng inspirerande drinkar. Mycket nöje!

Utgåvan kan man köpa som digitalt lösnummer, och det gör man här >

Som Premiummedlem laddar du ner utgåvan kostnadsfritt här >

 

 

Drink: Irish Maid

RELATERAD LÄSNING