Hem Vinvärlden Stark årgång av Giacosa Fratellis Langhe Nebbiolo – Leunin

Stark årgång av Giacosa Fratellis Langhe Nebbiolo – Leunin

av Livets Goda

Neive ligger i hjärtat av Langheregionen i Piemonte och det är här vi hittar producenten Giacosa Fratelli som drivits inom familjen sedan det grundades av Giuseppe Giacosa 1895. Familjen arbetar med ett hållbart fokus, vilket bland annat visar sig genom användandet av solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och att ta hand om regnvatten samt skogarna runt vingårdarna. Nu har vi en ny stark årgång av Leunin, familjens Langhe Nebbiolo och om förtjänstfullt finns i mer än 100 Systembolagsbutiker.

Familjeproducenten Giacosa Fratelli är idag ett välkänt namn bland Piemontevänner och flera av husets viner är tillgängliga i Sverige, inte minst den ytterst stabila Leunin Langhe Nebbiolo men även utmärkt Barolo i human prisklass, Dolcetto d’Alba till svårslaget pris och klassisk Barbera d’Alba. Nu har 2020 landat av Leunin och det är en årgång som tycks ha alla förutsättningar till att bli ett av de riktigt stora åren. Jämförelser har redan dragits med 2016 och vän av nebbiolo vet att det är ett år som man inte vill missa i samlingen. Leunin ger en fin indikation på vad som komma skall när just Barolo och Barbaresco släpps.

Livets Goda om 2020 Giacosa Fratelli Langhe Nebbiolo Leunin

Den exceptionella 2020-årgången skiner starkt i Leunin som visar upp en örtig rosendoftande profil med hintar av läder och tjära som snyggt lindar in det transparent rödbäriga. Munkänslan uppvisar skön mognad i fruktigheten som pendlar mellan jordgubbar, körsbär och blåbär medan pigg syra och välsvarvade nebbiolotanniner skänker ryggrad till strukturen. Några droppar bittermandel hänger med i den örtiga smaken och viss eldighet värmer i avslutet som har ett juicy anslag. En mycket stark och lyckad årgång av stabila Leunin som dricks med stort välbehag redan idag, lätt kylt.

88 p

Leunin finns i mer än 100 Systembolagsbutiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 77488 och kostar 139 kronor.

Till Leunin på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING