Hem Vinvärlden Starka årgången 2016 från Montepeloso nu på Systembolaget

Starka årgången 2016 från Montepeloso nu på Systembolaget

av Anders Enquist

Inte en dag försent att återigen hitta Maremma producenten Montepelosos viner på Systembolaget, dessutom till för årgången mycket fördelaktiga priser. Årgången ja, 2016 är kanske så här långt det bästa huset producerat och cabernet sauvignon vinet Gabbro är väldigt imponerande. Häng med…

Montepeloso

Följer ni Livets Goda så känner ni till historien bakom och att detta är en producent vi besöker varje år för uppdatering sedan lång tid. Montepeloso ligger i Suvereto i Toscanas sydvästra kustdelar och bakom kulissen hittar vi den skolade historikern och företagets vinmakare Fabio Chiarelotto som köpte den då 6 hektar stora egendomen 1998 tillsammans med Silvio Denz Ch Faugeres, som kan ses som en engagerad ägare i bakgrunden. Första årgången för vinerna överhuvudtaget var 1994.

Fabio i sig själv är en mycket personlig vinmakare som vid en första bekantskap kan te sig ska vi säga mycket bohemisk, men vi har träffat Fabio många gånger sedan lång tid tillbaka och han har en oerhörd förmåga för precision och noggrannhet. Han lämnar absolut ingenting åt slumpen, och det han kan påverka åt rätt håll, i vingård och källare, påverkar han.

Fabio har målmedvetet jobbat med att nå full potential i vingårdarna liksom vinerna och varje år har han nyplanterat och experimenterat på ett sätt som hans omgivning jämför med besatthet. Han har sökt med ljus och lykta efter den perfekta druvblenden och den perfekta fathanteringen tillsammans med befintlig terroir, i jakten på fulländning.

Fabio gör många selekteringar i varje årgång och jobbar med större fat, nya 400-600 liters Tonelliere, och mindre fat som barriques. Densiteten i vingårdarna, 50-100 meter över havet, ligger i snitt på 7 500-8 500 rankor per hektar och är planterade med montepulciano, sangiovese, marselan, cabernet sauvignon och alicante bouschet. De yngsta vingårdarna är runt 10 år. Totalt omfattas egendomarna av 30 hektar runt omkring staden Suvereto, varav 15 hektar är planterade med vin.

Vinerna

Importör i Sverige är Moestue Grape Selections

2016 Nardo

Nr 76727 / 699 kr / 97 LGP
Detta är det ena av Fabios två prestigeviner (Gabbro är det andra) och det är ett kompromisslöst vin med attityden ”take it or leave it”. Jag tar det, och förundras över den regionala stolthet vinet uppvisar med sin maritima blommighet, lakrits, lavendel och sandklippiga mineraliska basmatta i den mörkt koncentrerade och kaffe- och tobaksmarinerade frukten. Vid öppnandet är det en underbar känsla att låta vinets fruktdriv och intensitet få sluka gommen, med dekantering träder mer finlir fram och visar på den eleganta sida vinet besitter därinne någonstans i den djupa själen. Jag tror faktiskt inte vinet kostat så här lite någonsin tidigare på den svenska marknaden så vad säger vi… fyndvarning!
I årgången en blend på 50% montepulciano, 35% sangiovese, 10% alicante bouschet och 5% malvasia nera. Slutlagring sker 18 månader i 400 liters tonneaux varav 70% nya och sedan 18 månaders vila i butelj innan försäljning. 3 200 buteljer uppgår den totala produktionen till 2016  

2016 Gabbro

Nr 78434 / 849 kr / 98 LGP
Gabbro är 100% cabernet sauvignon och i årgången vinet som visar hur både kraftfull och elegant ett cabernet sauvignon vin kan bli i Maremma med kärlek och inlevelse. Stort och oerhört mångfacetterad i sitt temperament. Frukten släpper inte sin terroir för en endaste sekund, vi har lavendel, maritimt finputsad, ceder, tobak, mörka körsbär, mogna jordgubbar liksom svarta vinbär med en snygg dos kryddighet och läcker lakritston i sötman. Trots den mörkmogna skymningen i vinet finns en fräsch syraspänst och finess i de silkiga tanninmusklerna. Det är ett fenomenalt vin rakt av, och utan tvekan den bästa årgången någonsin Fabio har gjort av vinet. Maremma när vi når toppen av den kapacitet som finns bland de bästa producenterna. Återigen ett mycket lågt pris på vinet här i Sverige. Jag hade inte höjt på ögonbrynen det minsta om priset varit runt 1 200-1 400 kronor, det är vad det normalt brukar ligga världen över. Tack för det Moestue! Intas idag och 15 år framåt…
Slutlagring 18 månader i fransk ek varav 60% ny. Också här 18 månader i butelj innan försäljning. Total produktion årligen runt 4 000 buteljer.

2016 Eneo

Nr 76415 / 349 kr / 95 LGP
Eneo ses som ”basvinet”, grunden i fundamentet, Fabios ursprungsbaby. Vinet som kostar inget men ger en förnimmelse av en stor Maremma vinvärld och skedar till viss mån med ”storebror” Nardo, som dock är aningen…mer. Blint provat får vi ta Eneo på en känsla av tidigare skörd vilket skapats av en viss ljusare nyans i frukten med en underfundigt läcker tjärapastill i fruktens sötma, nåja, kanske även lite tobak. Jag uppskattar den renhet och transparens vinet uppvisar i årgången vilket ger en stor elegans i helheten. Vinet ger ett mycket balanserat och komplext sinne. Utsökt årgång! Förbannat utsökt till och med…
Druvblenden i årgången 45% montepulciano, 35% sangiovese och 10% vardera av malvasia nera och  alicante bouchet. Lagring 18 månader i två och tre gånger använda franska fat och sedan 18 månaders vila i butelj innan release. Produktion ca 30 000 buteljer per år.

2017 A Quo

Nr 79296 / 199 kr / 91 LGP
Födelseåret för detta vin var 2008 och det är ett behagligt och charmigt insteg i Montepelosos värld. Ett exempel på hur lättsinnigt luftigt ett vin kan uppföra sig i denna varma region i de rätta vinmakarhänderna, och samtidigt ha substans och djupare lager. På ytan omedelbart dansant disco, i melodin melankolisk, djupare soul. En sann vardagskompis för såväl ytligare som djupare snack.
I årgången 45% montepulciano, 30% cabernet sauvignon, 15% marselan och 10% alicante bouschet. Lagras 12 månader i två gånger använda franska fat och får efter det 12 månaders vila i butelj.  Produktion på 60 000 buteljer per år.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING