Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Starkt stöd för återinförd lunchsubvention – fyra av fem krögare positiva efter år av pandemirestriktioner

Starkt stöd för återinförd lunchsubvention – fyra av fem krögare positiva efter år av pandemirestriktioner

av Livets Goda

Restaurangbranschen har varit en av de hårdast drabbade sektorerna under pandemin. Efter en höst fri från restriktioner har vissa restriktioner återinförts för restaurang- och servicebranschen, parallellt med att hemarbete uppmuntras i allt högre utsträckning. Nu riskerar Sveriges krögare att gå ännu en mörk vinter till mötes, förutom avbokade julbord drabbas särskilt de krögare som är beroende av lunchförsäljning.

– Coronapandemin har medfört en ekonomisk och social kris utan motstycke i restaurangbranschen. Eventuellt återinförda restriktioner kommer att slå hårt, framför allt mot små och medelstora restauranger med lunch-servering. Om inte politiken aktiverar uthålliga stödåtgärder, exempelvis återinförd lunchsubvention, riskerar det att bli fråga om akut krisstöd igen för restaurangsverige, säger Edenred Sveriges VD Stephane Dufour.

Av undersökningens 300 respondenter serverar nio av tio dagligen lunch, och för 61 procent av dem är lunchen ”mycket viktig” för verksamheten. De flesta instämmer i att skattefria lunchpengar som förmån skulle leda till att fler åt lunch på en restaurang. Bland de krögare som serverar lunch svarade 86 procent att nedgången under pandemin ledde till kännbara förluster, hela 50 procent uppgav ”stor eller mycket stor” förlust.

En skattefri måltidssubvention, i form av Rikskuponger, fanns tidigare i Sverige men subventionen avskaffades i samband med skattereformen 1991. Idag finns moderna digitala system som ersatt det tidigare kupongsystemet, men utan  skattesubvention.

Novus Sverige har på uppdrag av Edenred genomfört en statistisk säkerställd undersökning riktad mot krögare om allmänhetens lunchvanor sett under coronapandemin samt deras syn på en skattefri lunchförmån. Undersökningen skedde mellan 22 oktober och 15 november, varav 300 krögare svarade genom telefonintervjuer.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING