Stekpannan är en av de viktigaste köksredskapen och används till i princip all matlagning. Därför är det också otroligt viktigt att välja rätt stekpanna baserat på material, värmedelningsförmåga, stekresultat och användarvänlighet.
Denna artikel innehåller reklamlänkar för bagarenochkocken.se och uttrycker inte livets godas åsikter
Upptäck de 12 bästa stekpannorna baserat på material, egenskaper och storlek nedan. Alla pannor har jämförts med pris, storlek, kvalitet, recensioner, design och beläggning i åtanke.
Stekpanna bäst i test
- Satake lättviktsgjutjärn stekpanna
- Scanpan CTX stekpanna
- GreenPan Barcelona stekpanna
1. Satake lättviktsgjutjärn stekpanna
Den bästa stekpannan är Satakes modell av lättviktsgjutjärn, 28 centimeters diameter, non-stickbeläggning, och ger fantastiskt stekresultat. Den har även fått 4,9 av 5 i snittbetyg baserat på 567 recensioner.
Designen är riktigt vacker med ett handtag av borstat stål som verkligen blänker. Inuti själva pannans botten är det små prickar vilket agerar som non-stick för att maten inte ska fastna. Det är en ny teknik som de själva patenterat som heter ”Honeycomb Whitford Xylan” och gör att pannan tål att diskas i maskin trots beläggningen.
Det gör också att alla typer av redskap kan användas i pannan utan att skada beläggningen. Stekresultatet blir därefter riktigt bra och man får till stekyta på i princip allt. Pannans värmefördelning är också jämn och gjutjärnet gör att pannan inte slår sig.
Trots dess fantastiska egenskaper kostar den under 500 kronor, ett riktigt pangpris! Något som många av de 567 omdömen hos Bagaren och Kocken håller med om. Där har den fått 4,9 av 5 i genomsnittligt betyg – marknaden fullständigt älskar den.
2. Scanpan CTX stekpanna
Scanpan CTX stekpanna med en diameter på 28 cm har blivit utnämnd som bäst i test av Aftonbladets stekpannetest flera år i rad, och det är en panna av världsklass. Den har en slimmad och minimalistisk utformning som verkligen tilltalar.
CTX står för den beläggning som används i kombination med rostfritt stål för att skapa en helt unik panna. Det gör att hela pannan kan ställas in i ugnen upp till 260 grader Celsius, och även diskas i diskmaskin. Det gör den även lämplig på alla typer av värmekällor, inklusive induktion, och det rostfria stålet ger den en helt perfekt värmespridning.
Det enda negativa med Scanpan CTX är att den är lite dyrare än andra modeller, i skrivande stund kostade den 1200 kronor. Men sett till den högkvalitativa uppbyggnaden är det inte riktigt något som ska avskräcka.
På Kitchentimes hemsida har den samlat på sig ett genomsnittligt betyg på 4,7 av 5 baserat på 669 recensioner.
3. GreenPan Barcelona stekpanna
GreenPan Barcelona fick bäst i test av ICAkuriren och är en snygg, högkvalitativ panna med jämn värmefördelning. Varumärket ger till och med kunder livstidsgaranti för fabriksfel – en hög garanti att ge vilket visar på deras kvalitativa design.
I övrigt är designen ganska simpel med en blank finish över själva pannan och ett matt handtag. Den använder en kombination av keramisk beläggning tillsammans med rostfritt stål som materialval. Med det blir hela pannan säker att ställa i ugnen utan att den förstörs.
Prsiet i sig är något av medelklassen, och kostade i skrivande stund 900 kronor. Ett helt okej pris för en stekpanna med 28 centimeters diamater. De andra storlekarna är billigare (20 cm, 24 cm, 26 cm, 30 cm), tyvärr finns den inte i storleken 22 cm dock.
Kunder på Bagaren och Kocken fullständigt älskar den och har gett den ett genomsnittligt omdöme på 4,7 av 5 baserat på 348 recensioner. Kunder nämner bland annat hur tålig den är, samt att den är både snabb och rymlig.
Vilken är den bästa stekpannan baserat på material, egenskaper och storlek?
Olika stekpannor är bra på olika saker, och den bästa gjutjärnsstekpannan har inte nödvändigtvis den perfekta storleken. Samtidigt som en stekpanna med lock inte är den bästa för den som vill ha en non-stickbeläggning. Nedan är en lista över de bästa stekpannorna baserat på just den kriterier man själv tycker är allra viktigast.
Vilken är den bästa kolstålsstekpannan?
Kockums Jernverk stekpanna i kolstål är den bästa kolstålsstekpannan. Den är tillverkad av 3 mm svenskt kolstål, är 20% lättare än en gjutjärnspanna och fick högt betyg i Aftonbladets stekpannetest år 2021.
Den bästa kolstålsstekpannan är lättviktig och har bra non-stickbeläggning. Den ska även ha perfekt värmefördelning eftersom att den värms upp snabbare än pannor av andra material.
Vilken är den bästa stekpannan av rostfritt stål?
Den bästa stekpannan av rostfritt stål är Scanpan Impact som finns i olika utformningar och storlekar. Den kom trea i Prisjakts test år 2024, har en perfekt viktbalans och har en otroligt snygg tvåstegsfinish som håller med tiden.
Vilken är den bästa gjutjärnsstekpannan?
Skeppshult stekpanna i gjutjärn är den bästa gjutjärnsstekpannan på grund av sin otroliga tjocklek på gjutjärnet, bra värmefördelning, hållbarhet, och tidlösa design.
Gjutjärnspannors kvalitet kan bland annat definieras baserat på tjockleken på gjutjärnet, hur tunga de är, och deras pris. En panna av gjutjärn kan hålla i århundraden, vilket gör att de är värda deras generellt högre prislappar.
Vilken är den bästa keramiska stekpannan?
GreenPan Barcelona är den bästa stekpannan med keramisk beläggning just nu. Den har konstruerats av rostfritt stål, ett tjockt aluminiumhölje och den allra senaste Magneto induktionstekniken för att göra stekpannans uppvärmning snabbare.
Vilken är den bästa non-stick-stekpannan?
Scanpan CTX stekpannorna är de bästa med non-stickbeläggning och fullständigt älskas av marknaden. De får ofta bra kritik i tester, finns i mängder av storlekar och ger fantastiska stekresultat. De gör att mat inte fastnar alls och är dessutom lätta att rengöra efteråt.
Vilken är den bästa stekpannan med lock?
Den bästa stekpannan med lock är Skeppshult traktörpanna av gjutjärn. Den har ett rundat glas vilket får det avdunstande vattnet att rinna ner bättre än med platta lock. Den är även tillverkad i högkvalitativt gjutjärn och är robust konstruerad i sin helhet.
Det som utmärker en bra stekpanna med lock är främst hur höga kanterna är (minst 4 cm), om den har ett runt lock, och materialet.
Vilken är den bästa 24 cm stekpannan?
Den bästa stekpannan med 24 cm diameter är Satakes panna av lättviktigt gjutjärn. Den använder en helt ny typ av non-stick yta, har fantastisk värmefördelning, och är riktigt billig sett till dess kvalitet.
Vilken är den bästa 20 cm stekpannan?
WMF PermaDur Excell är den bästa stekpannan med 20 centimeters diameter och har en fantastisk utformning av aluminium i kombination med en non-stick-yta. Den är både reptålig och tål höga temperaturer vilket gör att man kan få till bra stekyta utan att riskera att ytan förstörs.
Vilken är den bästa 32 cm stekpannan?
Mareld by Garcimas kolstålspanna är den bästa 32 centimeter stekpannan med sin högkvaliativa utformning från Spanien. Den är riktigt stor och fungerar på alla typer av värmekällor, inklusive induktionshällar. Det som utmärker den mest är dess långa handtag vilket gör den perfekt för stora måltider.
Hur väljer man den bästa stekpannan?
Det är svårt att välja den allra bästa stekpannan bara på måfå, den modell som en användare älskar, är nödvändigtvis inte den bästa. Nedan är en lista över vilka saker man ska titta på när man väljer stekpannor:
- Materialval. Det finns stekpannor i kolstål, gjutjärn, rostfritt stål, och aluminium. De alla har sina fördelar och nackdelar, så det är egentligen upp till användaren att avgöra vilken som passar deras matlagningsstil bäst.
- Storlek. Välj en storlek som passar hur du brukar laga mat, men också som passar din spishäll. Helst ska pannan fungera på minst 3 av dina plattor. Titta på pannans diameter på undersidan, och sedan på din värmekällas diameter för att avgöra om den passar.
- Skötsel. En bra stekpanna är lätt att sköta om och kräver inte mer från användaren än att bara rengöra den efter användning. Titta på vad tillverkaren säger om skötselråd och rengöringsmöjligheter innan du gör ditt val.
- Stekresultat. Det viktigaste är ändå hur maten som steks i pannan blir. Om du till exempel vill ha extra mycket stekyta är en gjutjärnsvariant det bästa alternativet, men en non-stick-panna är bäst om du inte vill ha yta på maten.
- Pris. En stekpanna kan visserligen hålla nästan för evigt, men den bör ändå inte gå utanför din budget. Vi rekommenderar pannor mellan 500 kronor till 1300 kronor, men det ska inte vara dyrare än så för privat bruk.
Hur mycket kostar en stekpanna?
Stekpannor skiljer sig enormt mycket i pris beroende på material, varumärke, storlek, och kvalitet. En högkvalitativ stekpanna såsom Scanpan CTX eller en från Kockums Jernverk kostar 1000 till 2000 kronor. Enklare alternativ kostar å andra sidan från 200 kronor upp till cirka 1300 kronor.
- Budget-stekpannor. Dessa kostar under 500 kronor och kan hittas på IKEA från så lite som 200 kronor. Ibland kan man få de i paketdeals såsom ”3 för 2” eller ”ta 2 betala för 1” i kombination med brödrostar eller kastruller och grytor.
- Medelprisklassen. Hit räknas pannor mellan 800 kronor och 1500 kronor, ofta är de mer högkvalitativa och erbjuder en garantitid på minst 2 år.
- Premium-stekpannor. Ofta inte ens tillgängliga i vanliga butiker utan endast för professionella kök och restauranger. Dessa kostar 3000 kronor eller mer och är ofta betydligt större i storlek än de som erbjuds till privatpersoner. Köksredskap i den höga prisklassen för hemmakockar tenderar att vara köksassistenter eller airfryers, inte stekpannor.
Vilka olika typer av stekpannor finns det?
Det finns många olika typer av stekpannor, allt från olika beläggningar, till anpassning baserat på värmekälla. Däremot brukar man definiera de olika stekpannetyperna baserat på materialet, nedan är en lista på de alla:
- Rostfritt stål: Hållbara och mångsidiga. Många anser de dock svåra att jobba med på grund av att mat ofta fastnar i de.
- Kolstål: Perfekta för hög värme och utvecklar en naturlig non-stickbeläggning. Används ofta för wokade grönsaker eller fräsning av kött innan det läggs i ett långkok.
- Gjutjärn: Håller värmen väldigt länge och har en hållbarhet som kan hålla i flera generationer. Den mest populära varianten i Sverige förr i tiden.
- Keramiska: Miljövänliga och har en non-stick-yta utan PFOA/PTFE. Sällsynta på den svenska marknaden fortfarande.
- Aluminium: Lätta och leder värme väldigt bra. På grund av sin snabba uppvärmning gillas de av användare som vill laga mat snabbt.
- Koppar: Riktigt bra värmeledningsförmåga men är betydligt dyrare än andra alternativ på marknaden.
Vilka typer av stekpannor är giftfria?
De flesta stekpannor är giftfria och säkra att använda, med ett undantag för teflon och vissa pannor med non-stick ytor.
- Kolstålspannor: helt fria från PFOA och PTFE
- Gjutjärnspannor: naturligt giftfria
- Keramiska pannor: oftast utan PFOA och PTFE
- Rostfria stålpannor: har ingen beläggning och därför helt giftfria
- Vissa moderna non-stick-pannor: använder PFOA-fria beläggningar
Det är egentligen mest vanligt med giftiga beläggningar i gamla Teflon-pannor när man inte visste att ämnen i det faktiskt var giftiga.
Hur sköter man om olika typer av stekpannor?
Att sköta om sin stekpanna är A och O för att få den att hålla längre. Nedan är en lista på hur man sköter om pannor av olika material:
- Kolstålspannor: Skölj med hett vatten, torka noggrant och smörj in med olja en gång i månaden. Undvik diskmedel och diskmaskin eftersom att det förstör den naturliga non-stick-ytan.
- Gjutjärnspannor: Rengör med varmt vatten och diskborste, torka sedan ordentligt. Dessa ska även oljas in ungefär 1 gång per månad beroende på hur ofta de används.
- Pannor med non-stick: Använd helst bara vatten och mjuka svampar för rengöring. Undvik metallredskap eftersom att det förstör beläggningen och potentiellt kan vara giftigt.
- Keramiska stekpannor: Rengör med milda rengöringsmedel och undvik plötsliga temperaturförändringar eftersom detta kan förstöra beläggningen.
Det viktigaste är att kontinuerligt underhålla sina stekpannor. Detta inkluderar att diska undersidan, rengöra efter varje användning, och undvika att diska de i diskmaskinen så ofta som möjligt. Även inoljning kan vara relevant för till exempel modeller tillverkade av gjutjärn.
Hur gjorde man testet av stekpannor?
Stekpanna testet påbörjades genom att titta på marknaden i sin helhet. Man tittade på olika material, storlekar, priser, externa tester och kundbetyg. Man valde därefter ut de 12 bästa stekpannorna baserat på material, användarvänlighet, stekresultat, och externa recensioner. Man läste på mer ingående om de genom att ta hjälp av kunders recensioner och produkternas beskrivningar. Det var utifrån det man läst där de skrev recensioner och texter om modellerna.