- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Stenkul – Terroir med Clos de l’Oratoire

Vinhuset Ogier, ägt av ett antal vinfamiljer sedan 90-talet, däribland Laroche, har hela tiden haft sina vingårdar i de lägre lägena, rik på kalksten. När ägarstrukturen förändrades började man också leta fler vingårdslägen för att komplettera kalkens syrarika stil i flaggskeppsvinet Clos de l’Oratoire. När de nya vingårdarna var köpta gjordes separata viner för att tydliggöra vilken karaktär de fick i de olika terroiren. Dessa viner provades tillsammans med vinjournalister som började skriva om experimentet. – Det gjorde att vi började få en efterfrågan på vinerna av konsumenterna. Så till slut bestämde vi oss för att buteljera de olika vinerna och sälja dem. Vi använder dem också när folk besöker oss på vingården, och när jag undervisar på universitetet, berättar Jean-Pierre Durand som är vd för Ogier, när han besöker Stockholm. Fyra terroirviner görs, samtliga av ren grenache. Jäsningen sker i cementtankar och lagring sker endast i stora ekliggare som inte avger någon smak till vinet – allt för att vingårdarnas jordmån ska speglas i vinerna. Och skillnaderna är markanta: ”Éclats Calcaires” är den kalkrika jorden som huset haft sedan starten. Här domineras smaken av rödfrukt, frisk syra som nästan upplevs som liten sälta, och en elegant, inte så tung eftersmak. ”Safres” är sandjorden. Redan här får vinet en något djupare ton med rondör, kryddighet och lite mer värme i eftersmaken. ”Grès Rouges” är rödaktig sandsten. Vinet har ungefär samma textur som safres, men med lite mer järn och kött i eftersmaken. Här höjs också komplexiteten ett snäpp. ”Galets Roulets” är de större kullerstenarna man ser på områdets högre kullar. Dessa ligger på toppen av jorden, med de andra jordmånerna under, dit stockarnas långa rötter hittar. Smaken är djupare med mer power och eldig värme, samt komplexare med bland annat kakaotoner i eftersmaken. Clos de l’Oratoire fick i och med de nya vingårdarna alltså en lite fylligare och komplexare stil som kompletterar syran och elegansen. Vinet görs av 60 procent grenache samt mourvèdre, syrah och en skvätt cinsault. Druvorna växer till 60 procent i kalkrik jord, därtill läggs ungefär lika delar druvor från sandjord och kullerstenshöjderna. De olika vinerna jäses och lagras var för sig med lagring i olika fatstorlekar mellan 8 och 12 månader. Först därefter sker blandning och vila under 6 månader i cementkar innan buteljering. Även om komplexiteten ökat hör Clos de l’Oratoire alltså inte till châteauneufs alkoholstarka kraftpaket, utan håller sig fortfarande till den elegantare och matvänliga stilen som kommer med lite tid i glaset eller karaffen. Ett vinnande koncept i längden, enligt mig. Förresten: Dyker ni på Clos de l’Oratoire Blanc någon gång, så tveka inte att köpa en flaska. Mustigt, fruktig och elegant vitvin med lite fet kryddighet. Görs av lika delar grenache blanc, clairette och roussanne med 10 procent bourboulenc. Finns dock ännu inte i på den svenska marknaden.