Stilsäker Chianti Classico Riserva från ett av världens mest respekterade vinnamn!

Det är i år 635 år sedan Antinori-familjen började producera vin. Erfarna är med andra ord knappast en underdrift nu när den 26:e generationen för familjearvet framåt. Antinori är ett namn som inger respekt i vinvärlden och med ikoniska etiketter som Solaia och Tignanello så är husets renommé välförtjänt. Ett vin som hängt med ett bra tag men som de senaste åren sett ett kvalitetslyft är Riservan Marchese Antinori Chianti Classico. Livets Goda har provat 2017, den senaste årgången, och förklarar anledningen bakom nivåhöjningen!

Riservan är något av ett signaturvin och således en viktig etikett för att visa kvalitetsnivån hos Antinori. Valet att, från och med 2011-årgången, göra klassiska Marchese Antinori Chianti Classico Riserva enkom av frukt hämtad från Tignanello-egendomen bekräftar hur viktigt vinet är för familjen. Tignanello är beläget mitt i Classico-land och har framförallt planterats med sangiovese samt cabernetdruvor. Förutom att ingå i ikonvinet Tignanello så är även toppvinet Solaia från samma egendom. Och sedan några år tillbaka även Riservan.

Livets Goda om 2017 Tenuta Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva

2017 är i det ungdomliga och flirtiga stadiet just nu, där den karamelliserade körsbärsfrukten väller ur glaset tillsammans med cassis, viol, rosmarinblommighet, ett stänk gräsmatta och rostade toner från ekfaten. Med andra ord, väldigt inbjudande och lätt att ta till sig. Smaken är sammetslen, mycket tack vare en läcker mognad i frukten samt sandiga tanniner som gör sig hörda men aldrig blir rustika. Det är finessrikt, inte minst den fuktiga tobaken och myllan skänker ett nobelt intryck, körsbären är diskret kärva och det örtblommiga anslaget basunerar ut ursprunget. Avslutet bär med sig en hint av citrusfrukt och en eftersmak som är skönt kvardröjande.

Intryck: 92 LGP

Gillar du dricka unga viner, fånga frukten i sitt primära stadium, så är detta en rätt skön upplevelse redan idag då balansen är på plats. Föredrar du att åldern gör sitt så har du definitivt uppåt decenniets lagring att se fram emot. Vad du än väljer så kommer du upptäcka att Marchese Antinoris Chianti Classico Riserva är inget annat än ett klassvin till minst sagt förnuftig prislapp.

Riservan kostar 299 kronor för en flaska (75 cl, 14%) och har artikelnummer 73341. Du beställer vinet till din föredragna Systembolagsbutik >>>