Stjärnkocken Filip Fastén lagar Världens Långsammaste Recept

Livets Goda 8 Nov, 2018
Mat och Restaurang Idag börjar Filip Fastén, köksmästare på Guide Michelinbelönade Agrikultur, att laga en måltid som blir klar först om sexton månader. Det görs som en motreaktion till det snabba och är en hyllning till att riktigt bra mat måste få ta tid. Varje ingrediens tillagas enligt gamla tiders kunskap och ingredienserna kommer att odlas, skördas, saltas, syras, lagras och till sist serveras som en tolv-rätters gastronomisk upplevelse i mars 2020, i Burträsk. Samtidigt som Filip Fastén börjar laga maten startar ystningen och tillverkningen av Västerbottensost®, som är en av huvudingredienserna i måltiden.


Fotograf: Erik Hillbom

Idén till Världens Långsammaste Recept föddes ur en insikt om att mat och matlagning förväntas gå allt snabbare. En utveckling som initiativtagaren Västerbottensost® vill vända på:

— Vi har en smak som är känd över hela världen. Tiden är vår absolut viktigaste ingrediens som tillsammans med kärlek och en bevarad norrländsk hantverkstradition, ger Västerbottensost® sin unika smak. Vi vill tillsammans med Filip Fastén se hur smakerna kommer fram om man visar samma omsorg för alla råvaror vid en måltid, som vi gör med Västerbottensost® varje dag, säger Thomas Rudin, ostmästare på Västerbottensost®.

SKYHÖGA AMBITIONER
Ambitionen är skyhög – aldrig någonsin ska någon ha lagt ner så mycket tid, omsorg och noggrannhet på varje ingrediens på tallriken. Råvarorna skördas från våra svenska marker när de är som bäst, under varje säsong. Samarbetet Världens Långsammaste Recept beskriver Filip Fastén själv så här:

— Västerbottensost® är en viktig del av vår svenska tradition och det är få smaker som är så utmärkande. I det här unika och spännande samarbetet hoppas jag att vi kommer bevisa våra gemensamma värderingar och berika den svenska matscenen, säger Filip Fastén.

FÖLJ RECEPTET OCH BOKA BORD
Varje steg i receptet kommer att kunna följas via Västerbottensost® hemsida och i sociala kanaler. Första steget i receptet inleds med att Filip Fastén tillagar morötter i en dyngstack, där morötterna sakta bakas av värmen i minst tolv månader. När morötterna är färdiga kommer de att läggas in så att de är klara till måltiden. Steget efter är att Filip Fastén fermenterar vitlök på spishyllan tills den blir svart. Lagom till måltiden om sexton månader kommer den vara härligt krämig och nästintill plommonlik i smaken.

Samtidigt som Filip Fastén tillreder de olika delarna i receptet får man följa tillverkningen av Västerbottensost® steg för steg, tills den mognat färdigt och uppnått sin unika smak. Kocken Filip Fastén och ostmästare Thomas Rudin kommer att arbeta tätt tillsammans. Och efter sexton månaders varsamt, metodiskt och inte minst långsamt arbete är det dags att servera måltiden.

Datumet då världen får reda på hur resultatet av Världens Långsammaste Recept smakar är den 21 mars 2020 och platsen är ostens hemvist - i Burträsk. Antalet platser i restaurangen är begränsade och bordsbokningar kommer att släppas på Västerbottensost® hemsida.

För att följa receptet och hålla koll på när bordsbokningar släpps, besök: www.vasterbottensost.com/varldens-langsammaste-recept/


Ny ginaktör på Systembolaget – twistat, annorlunda och gott

Whisky och Bourbon Whitley Neill är ett engelskt familjedestilleri i 8:e generationen, som…
20 Jun, 2019

Midsommarecept från Årets Kock-finalist

Mat och Restaurang Under sommaren kommer våra åtta finalister i Årets Kock 2019…
20 Jun, 2019

Korv första uppgiften i finalen av Årets Kock 2019

Mat och Restaurang Den 12-13 september 2019 är det final i Årets Kock…
18 Jun, 2019
Artikelarkivet