Stjärnkocken Filip Fastén är tillbaka med en ny restaurang. Efter några års tystnad – och två barn – dammar Årets kock 2014 av varumärket Agrikultur. Men nu är det under Guldbron i Slussen det händer, inte i Vasastan.
“Jag vill göra en mer vuxen restaurang med familjär stämning, bra puls och rolig känsla”, säger han till Mitt i Stockholm.
Den tidigare fine dining-adressen på Roslagsgatan har förvandlats till ett mer folkligt, men fortfarande ambitiöst, projekt med utsikt över Gamla stan och Riddarfjärden. Lokalen, en glaskub under bron, kändes först klinisk och kall. Men när glasväggarna kom på plats föll pusslet. “Mitt i hjärtat av Stockholm”, som Fastén själv uttrycker det.
Läs även: Viggos topplista: en mexikan, en konstbok och en brittisk tv-serie
Minsta restaurangen men den modigast
Slussen håller på att bli Stockholms nya restaurangtätaste hörn. Mälarterrassen runt hörnet ska husera sex restauranger. Men Agrikultur går sin egen väg.
“Vi blir den enda lilla aktören. För oss är det nog positivt.” avslutar Filip.
Ambitionen är inte längre stjärnor i Guide Michelin. Filip Fastén har redan gjort det där – och bränt ut sig på kuppen. Nu vill han bygga något hållbart, både för kroppen och själen.