Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Stjärnkocken Karl Ljung aktuell med ny bok

Stjärnkocken Karl Ljung aktuell med ny bok

av Christoffer Enquist

Den framgångsrika kocken Karl Ljung släpper en bok tillsammans med Per Schlingmann. Familjen Morelli är en gastronomisk feelgoodroman full av smaker, dofter och matupplevelser – placerad i en miljö där kampen för hantverk, tradition och ursprung ställs mot innefolkets behov av yta, likes och bekräftelse.

Foto: Danger Österlin

När Karl Ljung vann Årets kock var han en av de yngsta någonsin som fått utmärkelsen. Idag driver han framgångsrika L’avventura, men har vid sidan av jobbet skrivit en bok tillsammans med Per Schlingmann.

— Det känns oerhört kul att ta mina kunskaper från det italienska köket och applicera dem på en skönlitterär bok. Mycket av boken utspelar sig i krogmiljö, något som jag har 25 års erfarenhet från. Detta är definitivt en bok för alla som älskar mat – men även för de som bara vill ha en skön stund i läsfåtöljen, säger Karl Ljung.

Författarduon träffades och blev goda vänner för några år sedan – en vänskap som sedan ledde till denna feelgoodroman i restaurangmiljö.

Karl Ljung har lagat flera Nobelmiddagar, medverkat i olika teveprogram och öppnat ett tjugotal restauranger – men detta är hans första skönlitterära bok. För Per är det däremot inte första gången, boken är hans åttonde. Tidigare har han bland annat släppt I maktens öga – vars karaktärer lagt grunden till den populära teveserien Den inre cirkeln.

— Per har erfarenhet som jag inte har, och vice versa. Det blir en riktigt bra kombination när resultatet är en skönlitterär bok sprängfylld med matinspiration, säger Karl Ljung.

RELATERAD LÄSNING