Hem Mat & Restaurang Stjärnkrögare gästspelar – hos sig själva

Stjärnkrögare gästspelar – hos sig själva

av Livets Goda

Vid tre tillfällen under våren och ytterligare tre under hösten bjuder Speceriet, Gastrologiks bakficka, på en väldigt annorlunda gastronomisk upplevelse. De båda stjärnkrögarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr kommer nämligen att gästspela hos sig själva, på sin egen restaurang. Det blir väldigt exklusiva sittningar för endast tolv gäster per tillfälle.

– Jag har alltid drömt om det här, tänk att kunna göra ett helt nytt koncept, att under en enda gång kunna dra det hur långt som helst förklarar Jacob.

– Om Gastrologik och Speceriet är våra stora scener så blir det här som en tredje scen där vi kan göra en annan typ av föreställning. Här kommer vi kunna ta ut svängarna på ett helt annat sätt än tidigare. Vi kommer kunna göra riktigt hårdragna kvällar som att t.ex laga en hel meny med bara en ingrediens eller kanske en hel meny bestående av bara söta rätter. Det blir som vår kontemporära scen, fyller Anton i.

– En av oss kommer utforma ett tema och bygga en hel kväll kring det temat. Jag och Anton kommer hjälpas åt vissa av kvällarna men vi kommer även köra några middagar var för sig beroende på vad temat blir. Exempel på teman kan vara skaldjur, fisk och hav eller kanske fågel, men även att tolka en klassiker eller att arbeta med ett specifikt land som inspiration. Det blir menylöst precis som på Gastrologik och tanken är att vi ska utmana oss
själva en hel del, berättar Jacob.

Gästerna lägger upplevelsen i händerna på Jacob och Anton tillsammans med Speceriets sommelier Elin Hillgren Mattsson. Hon kommer sätta ihop ett skräddarsytt dryckespaket som matchar kvällens kulinariska gestaltningar, detta kan innehålla allt från en kväll med enbart grand cru viner till en blandning av bubbel, vin, öl, sprit och fortifierade viner.

För er som är sugna på att uppleva en av dessa kvällar kommer ett begränsat antal platser erbjudas, bokning sker via Speceriet.se.

Frigida Maris – kalla hav. 26:e April
Jacob lagar en rejäl meny bestående av vad det nordiska, kalla havet har att erbjuda. En orgie i kanske det godaste och mest exklusiva som vi har. Det kommer vara så långt ifrån skaldjursplateaun på Stureplan som man kan komma.

Dulce – Sött. 31:a Maj
Anton tar chansen att viga en hel kväll åt det söta. Med Jacob ute ur köket och hela världen som inspiration och förråd, kommer Anton att kunna ta ut svängarna rejält och unna sig allt som de i vanliga fall inte använder på restaurangen som choklad, vanilj, exotiska frukter, mm.

Heroibus, Idola – Hjältar och Idoler. 14:e Juni
Både Anton och Jacob kommer här både tolka och imitera sina största förebilder gastronomiskt sett. Alltifrån helstekt côte de boeuf med inspiration Eyvind Hellström till Grand dessert á la Pierre Gagnaire.

RELATERAD LÄSNING