Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Stjärnkrögare tar över restaurang i Tylösand

Stjärnkrögare tar över restaurang i Tylösand

av Livets Goda

Stjärnkrögare: Efter sexton intensiva år i gastronomins tjänst i Stockholm har stjärnkocken Jacob Holmström med familj flyttat hem till uppväxtorten Halmstad. Tanken var att ta det lite lugnare några år, tills möjligheten kom att ta över en restaurang på stranden i Tylösand. 

“Det är en chans som vi har drömt om, det finns inte så många geografiska lägen som slår detta“, konstaterar Jacob. 

Stjärnkrögare

Meritlistan är tung. Två stjärnor i prestigefyllda Michelinguiden, vinnare av Kockarnas kamp på TV4, tilldelad Gastronomiska akademiens guldmedalj, utsedd till Kockarnas kock av branschen och Dagens Nyheters pris Gulddraken inte mindre än fyra gånger. Det är få kockar i Sverige som kan mäta sig med det bagaget, men trots alla utmärkelser är Jacob långt ifrån färdig. Nu tar han tillsammans med frun Emelie Leijon över restaurang Salt, som har funnits på stranden i Tylösand i olika skepnader sedan 2003.

– Salt har varit en fantastisk institution för Halmstad och satt Tylösand på kartan. När vi valde att flytta hem var vi medvetna om att det begränsade våra chanser att driva restaurang i nordisk toppklass, men sedan kom denna möjlighet och då fanns det inget att tveka på, säger Jacob Holmström.

– Det blir perfekt med tanke på att vi har två små barn, skojar Emelie, och konstaterar att det kommer att bli för barnen som för Jacob under uppväxtåren – att hänga i köket på föräldrarnas restaurang.

– Min pappa Stefan drev restaurang i Halmstad. Jag satt på hans kontor och ritade, eller på en pall i köket och tittade på när kockarna lagade mat. När åldern var inne började jag jobba i disken. Om sommarlovet startade på fredagen började jag jobba på lördagen, det var en livsstil för hela familjen att driva en restaurang, berättar Jacob.

Tanken är att den nya krogen, som fått namnet Fyr, kommer att öppna påskhelgen 2024.

– Namnet Fyr anspelar på den öppna elden i köket, där mycket av maten kommer att lagas, men även på den vackra fyren på Tylön, ett par hundra meter från restaurangen, berättar Emelie.

Det ska bli en restaurang för alla och det kommer att vara öppet hela året. Men först ska lokalerna renoveras, bland annat ska det byggas en eldstad i mitten av restaurangen och köket öppnas upp och blir en del av matsalen.

– Fyr ligger nästan på havet så det känns naturligt med fokus på fisk och skaldjur, det är också det som ligger mig varmast om hjärtat, säger Jacob.

Mat kommer att lagas över öppen eld i köket och där kommer både kött och fisk grillas. Jacob kommer att jobba med hängmörningstekniker även för fisk och Restaurang Fyr kommer att erbjuda barmeny, förrätter, varmrätter och dessert på klassiskt manér.

– Vi vill aktivera huset under hela året med luncher och middagar, men även söndagsmiddagar, roliga gästspel och events. Detta är en restaurang för alla, inte bara för foodies som vill lägga halva lönen på avsmakningsmeny och dryckespaket, försäkrar Emelie och fortsätter:

– Vi betalar ju hyra alla tolv månader så vi vill utnyttja hela årets potential. Tänk en fin vinterdag med utsikten över havet och den öppna elden, stämning!

Ska man ha öppet året runt kräver det mycket koncept och marknadsföring och det är bland annat där som Emelie kommer in i bilden. Hon är en erfaren designer och formgivare som har jobbat mycket med marknadsföringen på Jacobs tidigare restaurang Gastrologik i Stockholm, och har de senaste åren drivit företag inom grafisk design och produktdesign.
– Jag kommer att jobba väldigt mycket med det visuella; inredning, hemsida, grafisk design, marknadsföring och sociala medier. Jag vill även ta fram och formge produkter för restaurangen, kanske glas och porslin. Jag kommer jobba med den dagliga driften och träffa gästerna, men även projektleda events, bröllop och spännande gästspel i restaurangen, berättar Emelie.

Fyr kommer att drivas och ägas av Jacob och Emelie tillsammans. Att vara gifta och även driva bolag ihop är något som många avråder från, men det är ingenting som oroar det äkta paret.

– Det är mycket mer motiverande att göra det tillsammans och vi har sagt det hela tiden – ska vi ge oss in i ett projekt i Halmstad så blir det en gemensam satsning, summerar Emelie.

RELATERAD LÄSNING