Hem Mat & Restaurang Stjärnspäckat i baren när Lux Restauranger öppnar Stockholms enda gastrobar

Stjärnspäckat i baren när Lux Restauranger öppnar Stockholms enda gastrobar

av Livets Goda

När Penny & Bill öppnar på Grev Turegatan 30 i februari gör den prisbelönade ensemblen bakom Lux Dag för Dag, EAT och B.A.R. det tillsammans med en av Sveriges bästa bartender och cocktailmästare Johan Evers. Men en restaurang vill man inte kalla sig. – Penny & Bill är snarare en symbios av en restaurang och en cocktailbar, där lättare rätter och cocktails kompletterar varandra smakmässigt. På Penny & Bill är det alltså helt i sin ordning att ta en cocktail till maten. Eller ta en bit att äta till sin cocktail. Inspirationen av de två hantverken syns till och med i gastrobarens utformning: Mitt i lokalen arbetar bartenders och kockar sida vid sida. Maten utgörs av lättare rätter, framför allt fisk och skaldjur från rawbaren men även råvaruspett i olika utföranden som grillas över öppen eld. – Vi är jätteglada att ha Johan Evers med oss i detta. Aldrig har jag tidigare träffat en bartender som kontaktar vår grönsaksleverantör för att hitta de perfekta ingredienserna, säger kock- och personalansvarig Daniel Frick. Till sin hjälp att hitta spännande smakkombinationer av mat och cocktails har gästerna serveringspersonalen, som alla har specialutbildats i konceptet. Tanken är att de ska fungera som guider snarare än den traditionella servisen. – Det har varit en lång men väldigt rolig och inspirerande resa. Det här är nytt koncept och i den här branschen är man ofta bra på antingen mat eller dryck. Dessutom är cocktailkulturen också förhållandevis ny i Stockholm, och det finns fortfarande kvar gamla föreställningar om när cocktails passar att dricka och inte, säger Henrik Norström. Men namnet Penny & Bill då? – Vi vill att våra gäster ska känna att de kommit hem till ett värdpar som alltid skapar minnesvärda kvällar av magiskt god mat och dryck. Men det är också en blinkning till när lokalen tidigare var en bank, säger Henrik Norström. Lux koncernen är ett familjeföretag som drivs av Annette & Peter Johansson och Lotta & Henrik Norström samt Daniel Frick. De prisbelönta kockarna och gastronomiska visionärerna står sedan tidigare bakom Lux dag för dag, B.A.R. och EAT. Under hösten har vi kunnat följa Henrik i tv-programmet Kockarnas kamp. Johan Evers är utsedd till en av Sveriges bästa bartenders och hamnade i topp 10 i den prestigefyllda bartendertävlingen World Class 2016. Han kommer tidigare från bland annat Ling long och Corner club. Bild: Henrik Norström

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING