- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Stockholm är utvalt till European Capital of Gastronomy 2023

Fredagen 28 oktober hölls lanseringen av Stockholm som Europas gastronomiska huvudstad i Bernadottebiblioteket på Kungliga Slottet där H.M. Konungen öppningstalade inför 150 gäster. Utnämningen görs av European Community of New Gastronomy och projektet leds av Carl Jan Grankvist tillsammans med Gastronomiska Akademien och Stockholms Stad.

Foto: Lena Granefelt

– Året ger oss stora möjligheter att sätta Stockholm på kartan som attraktiv gastronomisk destination. Nu bjuder vi in aktörer att delta och fylla det med spännande innehåll, säger Carl Jan Granqvist.

H.M. Konungen, som är ledamot av Gastronomiska Akademien, pekade i sitt tal på att året är ett unikt tillfälle att presentera det svenska köket, ett tillfälle som vi med gemensamma krafter kan ta vara på.
– Jag är glad att se så många här idag, ni behövs alla för att 2023 ska bli ett spännande och framgångsrikt år.

Under lanseringen på Slottet hölls ett symposium med olika talare. Kulturminister Parisa Liljestrand berättade med inlevelse om sin barndoms måltider.
– Min övertygelse är att måltider för människor samman. Min mamma lagade alltid för mycket mat, för att vara redo om vi skulle få extra gäster till bordet. Det är där vi utbyter ståndpunkter och meningsskiljaktligheter och det är där empati uppstår mellan människor.

Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Lena Granefelt.
Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Lena Granefelt.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hyllade Stockholms måltidsutbud och underströk det värde gastronomin har för näringslivet.
– En stad som kan erbjuda måltidsupplevelser med både bredd och spets är mer intressant att bo i och flytta till, mer attraktiv för företag att etablera sig i och kan locka fler besökare. Nästa år ska vi manifestera vår stad som gastronomisk destination och utveckla bilden av Stockholm.

 

Finansborgarådet Karin Wanngård. Foto: Lena Granefelt.

Årets Kock 2022 och 1987 diskuterade framtidens måltider.
– Min roll är att bidra till en omställning och inspirera fler till att laga mer hållbar mat. Vi behöver visa respekt för moder jord och de råvaror vi arbetar med, menade Jessie Sommarström, medan krögaren Fredrik Eriksson betonade hur viktigt det är att ha fokus på alla måltider, ända ner till de enklaste, liksom på integration och tryggt arbetsliv.

Carl Jan Granqvist, Jessie Sommarström, Fredrik Eriksson. Foto: Lena Granefelt.

Maciej Dobrzyniecki, Co-President för European Community of New Gastronomy berättade hur utnämningen till Europas Gastronomiska Huvudstad 2019 satte Krakow på kartan som kulinarisk destination.
– Stockholm har fått utnämningen i första hand för sin förmåga till innovation och sitt stora fokus på hållbarhet, berättade han.

 

Madeleine Linins Mörner, Axfoundation. Foto: Lena Granefelt.

Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation talade om matsystemets tuffa utmaningar med klimatförändringar, utarmade jordar och förlust av biologisk mångfald.
– Vi måste producera vår mat på ett bättre sätt och se till att producenten får betalt. Vi kan till exempel välja “fina fiskar” som levt på foder av insekter och rester från livsmedelsindustrin istället för “fula fiskar” som bidrar till utfiskning och avskogning, menade hon.

Per Olof Berg, preses i Måltidsakademien berättade om Sveriges nya Landskapsmåltider som engagerat runt 300 personer runt om i landet att skapa moderna rätter kopplade till de olika landskapens kulturella och gastronomiska traditioner.
– Här har uppdraget varit att ta fram hela måltider och gestaltningen har varit viktig. Landskapens representanter har grävt djupt i sin historia för att finna sin nya identitet.

Utöver de 25 landskapens bidrag har också huvudstaden tagit fram en Stockholmsmåltid. Samtliga måltider kommer på olika sätt att finnas med i utbudet under det kommande året.