Hem Nyheter Stöd för idrottsklubbarna och en insats för miljön: Projektet ’Klubbar För Klimatet’ arrangeras den 9 maj i Angered

Stöd för idrottsklubbarna och en insats för miljön: Projektet ’Klubbar För Klimatet’ arrangeras den 9 maj i Angered

av Christoffer Enquist

Städa Sverige, Estrella och lokala föreningar kommer att genomföra den gemensamma miljö- och idrottssatsningen ”Klubbar För Klimatet” den 9 maj 2020 i Angered. Samarbetet bidrar till en renare närmiljö, samtidigt som deltagande förening/lag får en ersättning till klubbkassan på 5 000 kronor.

Estrella

Nu kan lokala idrottsklubbar i Angered, med ungdomar i åldern 12-16 år, anmäla sig till ”Klubbar För Klimatet” som äger rum den 9 maj i Angered. Initiativet gör att lokala idrottsföreningar, tillsammans med Estrella och Städa Sverige, kan slå ett slag för miljön genom att plocka skräp i naturområden. För insatsen får varje deltagande förening/lag 5000kr till klubbkassan.

Klubbarnas ekonomi påverkas av Covid-19

Många idrottsföreningars ekonomi påverkas av Coronautbrottet. När cuper, turneringar och träningsläger ställs in försvinner viktiga inkomsttillfällen. Även sponsorer backar och ordinarie medlemsavgifter blir färre till följd av pandemin. Jan Mellgren på Göteborgs Hockey Club berättar att de riskerar minskade intäkter på omkring 30 % av omsättningen, vilket är ett mycket hårt slag för verksamheten.

– Planen är att genomföra detta initiativ då vi tror att det är viktigare än någonsin att föreningarna får ett tillskott till klubbkassan. Upplägget för städningen kommer självklart att anpassas utifrån rådande situation. Vi kommer exempelvis inte att ha någon gemensam uppstart eller avslut utan lagen städar på egen hand uppdelade på olika områden i Angered, säger Josefin Hugosson, Trade & CSR Marketing Manager på Estrella.

1,6 ton skräp städades bort 2019

Det är andra året som snackstillverkaren Estrella och miljöorganisationen Städa Sverige arrangerar en skräpplockardag för klimatet. Syftet är att skapa medvetenhet kring nedskräpning, ta gemensamt ansvar och samtidigt främja ungdomsidrotten.

– Utöver stärkt lagkänsla och renare miljö finns ett pedagogiskt syfte med att delta på en städdag. När man själv plockat upp skräp från marken är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige

Förra året gick satsningen under namnet ”Det Goda Vårstädet” och resulterade i att 191 ungdomar plockade över 1,6 ton (87 säckar) skräp från Angereds naturområden. Varje deltagande klubb fick 5 000 kr till klubbkassan som gick till bland annat utrustning, deltagaravgifter och mycket annat.

RELATERAD LÄSNING