Hem Vinvärlden Stoneleigh Icon Chardonnay & Rapaura Pinot Noir

Stoneleigh Icon Chardonnay & Rapaura Pinot Noir

av Anders Enquist

Icon Chardonnay 2021 lanserades på Systembolaget den 2 december i exklusiv upplaga om 360 flaskor som såldes slut omedelbart. Det finns goda anledningar till det. Rapaura Pinot Noir 2021 som också nyligen släpptes finns tillgänglig på Systembolaget. Häng med…

Stoneleighs vingårdar ligger i norra delen av Wairau Valley, i Rapaura nära floden Wairau i Marlborough. Det är från den forntida flodbädden och de solvärmande stenar som täcker vingården som Stoneleigh hämtat sitt namn.

Stoneleigh Icon Chardonnay 2021

Slutsåld / 750 ml / 399 kr / 93
Chardonnaydruvorna till Icon, som tar Stoneleigh till högre nivåer, skördas från en enskild vingård på Stoneleighs egendomar där planteringarna påbörjades i mitten av 80-talet. Traditionell, varsam vinifiering och runt åtta månader lagring i både nya och en gång använda franska barriquer ger en varsamt appellerande hinna av nöt och rundad kryddighet som befäster vinets eleganta och balanserade hållning. Tropiska vindar med ananas, persika och mango vilar snyggt i den friskt mogna, gulblommiga lime- och apelsinnotade citrusfruktigheten, med lite passande zestbeska i det honungshintade och lakritspenslade söta draget. Tannindrivet är av det smootha slaget och skapar unga öppna dörrar. Det här vinet går inte på urkraft, även om det de facto finns en bra ryggrad och längd, här jobbar vi med en mer transparent finess som har en förmåga att krypa in under skinnet på oss, stanna där och ge en ytterst vacker vinnjutning.

Stoneleigh Rapaura Pinot Noir 2021

Nr 90545 / 750 ml / 179 kr / 90+
Här pinotfrukt från egendomens vingårdslägen där de äldsta ranorna är runt 25 år. Lagring i både nya och använda franska ekfat som jobbar elegant i skymundan, och en behärskat vildvuxen vinranksådra drar igenom vinets annars väl sammansatta karaktär. Vinet tillåts busa lite med oss samtidigt som det inte tömmar på det eleganta utfallet i fruktens viloblommiga toner av körsbär, mogna vildhallon, vinbär, nypon och unga plommon. Snyggt tämjda tanniner och pepparkryddighet ger en stillsam men bra edge. Ett bra vin att inta här och nu.

RELATERAD LÄSNING