Hem Vinvärlden Stor forskning om vinförslutningar presenteras

Stor forskning om vinförslutningar presenteras

av Livets Goda

Forskarna har tillsammans med en kemist, en radiolog och en biomedicinsk ingenjör följt mognadsutvecklingen i 600 flaskor Sauvignon Blanc – vin. Dessa var förslutna med tre olika sorters kork. Naturkork, screwcap och syntetisk kork. Nu ska experterna utvärdera resultatet av hur samma vin påverkats av de olika förslutningarna efter lagring. Nu återstår att låta fokusgrupper – professionella inom vin samt vanliga konsumenter – smaka på och berätta om de känner någon skillnad på vinerna. – Vårt mål med den här studien är att fastställa vilka viner som fick mest och minst kontakt med syre och därmed mognade mer eller mindre, säger kemisten Andrew Waterhouse från UC Davis. I slutändan när all information är sammanställd kommer vi att dela med oss av den till vinproducenterna. Sedan får de själva avgöra vilken förslutning som är mest lämplig för just deras viner, fortsätter Waterhouse. Om variationen på viner med olika förslutning är så pass hög att en vanlig konsument kan känna skillnad, då kommer vi att arbeta med branschen för att hitta sätt att hantera variationen på. Allt för att konsumenterna ska få vinet som de tänkt sig.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING