1

Stor korvkartläggning visar: Synthare större korvfantaster än hårdrockare – men raggarna är värst

Circle K har tidigare kartlagt svenskarnas korvvanor. Nu har man även brutit ner undersökningen i en rad olika identitetsmarkörer. Har du någonsin undrat vilken korv en raggare, en hårdrockare, en bonde eller en lastbilschaufför föredrar? Då har vi svaret.

Genomsnittssvensken äter 60 korvar per år och den mest populära korven är chorizon. Det slogs tidigare i höstas fast i en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Circle K. När siffrorna i undersökningen nu brutits ner mer i detalj har en rad andra intressanta korvfakta kommit fram.

– Vi lät de 3 000+ personer som deltog i undersökningen beskriva sig själva enligt ett antal identiter, vilket gav oerhört spännande svar när vi tittar närmare på siffrorna. Exempelvis ser vi att de som beskriver sig själva som synthare äter mer korv än än de som identifierar sig som hårdrockare, men också att de äter korv oftare. Syntharna gillar dessutom stark korv och stark senap i avsevärt större utsträckning än hårdrockarna, säger Erika Söderlund, kommunikationschef på Circle K.

Undantaget den grupp som beskriver sig sjäva som korvälskare, där hela fem procent äter korv minst en gång om dagen, är det gruppen raggare som äter korv oftast. 50 procent av raggarna säger att de äter korv minst en gång i veckan, att jämföra med riksgenomsnittet på 22 procent. Raggarna sticker även ut när det gäller valet av korv. Hela 64 procent föredrar vanlig grillkorv (riksgenomsnitt 42 %) och bara 25 procent föredrar chorizon som annars har en ohotad förstaplats som Sveriges mest älskade korvsort (47 % föredrar den framför andra sorter).

– Två saker är extra intressanta. Dels att grupper vi kanske trott skulle äta mer än genomsnittet, som yrkeschaufförer, hantverkare och småbarnsfamiljer, faktiskt inte utmärker sig nämnvärt. Men kanske framförallt är det roligt att se att hela 24 procent av de som anser sig vara korvälskare helst äter korv när de är på bilresa, vilket glädjer oss då vi ju satsar hårt på ett spännande korvutbud längs vägen, avslutar Erika Söderlund.

Mer intressanta fakta från de olika identiteterna:

  • Det är flest sportälskare (78 %), grillentusiaster (78 %) samt husvagns- och husbilsägare (79 %) som anser att hög kötthalt är den viktigaste faktorn när man väljer korv. Att det ska vara svenskt kött är inte helt oväntat mest viktigt för bönderna (87 %).
  • Fullkornsbröd är inget för synthare och hipsters. Enbart 8 procent anser att det är favoritkorvbrödet, en bra bit under riksgenomsnittet på
  • 16 procent. Briochebrödet, som är svenskarna favoritkorvbröd, är allra mest populärt hos småbarnsföräldrarna (30 %) och matentusiasterna (32 %).
  • Det är enbart 14 procent av svenskarna som uppgett surkål som ett av sina favorittillbehör. De som beskriver sig själva som hipsters uppskattar dock detta tillbehör mer än andra och hela 27 procent har surkålen som favorit.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo på uppdrag av Circle K. Den bygger på 3347 intervjuer med ett representativt urval av svenska allmänheten i åldern 18 – 74 år
Undersökningen styrdes så att minst 150 personer från samtliga 21 svenska län deltog
Datainsamlingen genomfördes i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel under perioden 11 – 21 juni 2021