Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Stor okunskap bland svenskarna om brödets klimatnytta

Stor okunskap bland svenskarna om brödets klimatnytta

av Livets Goda

Allt fler svenskar väljer att äta vegetarisk kost av klimatskäl. Bröd är ett livsmedel som ofta glöms bort som del i den växtbaserade kosten; knappt 40 procent av svenskarna tänker på att bröd är en naturlig del av en vegetarisk kost. Det visar en ny undersökning genomförd av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet. Undersökningen visar också att endast 35 procent ser bröd som ett klimatsmart livsmedel och bara 6 procent vill äta mer bröd av klimatskäl.

male hands breaking open baked bread in half over black wooden table

Klimatmedvetenheten i Sverige är utbredd och en ständigt pågående diskussion om omställningen till en mer hållbar livsstil är påtaglig. Maten, som står för en betydande del av våra klimatutsläpp, är en viktig pusselbit i den omställningen. Undersökningen, som har genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet, visar i enlighet med detta att nästan 1 av 3 svenskar tar hänsyn till klimatet när de handlar mat.

Trots att många vill äta mer klimatsmart är det få som ser brödets klimatnytta. Endast 35 procent av svenskarna instämmer i att bröd är klimatsmart och hela 21 procent uppger till och med att de vill minska sin brödkonsumtion av klimatskäl, trots att det är något av det mest klimatsmarta man kan äta.

– Bröd är underskattat när det kommer till klimatavtryck. I diskussioner om att vi ska äta mer växtbaserat för klimatets skull glöms bröd ofta bort. Bröd är ett mycket enkelt sätt att äta mer klimatsmart. Många tänker heller inte på att bröd är en naturlig källa till växtbaserat protein, och det är något vi gärna vill påminna om, säger Maria Sitell, leg. dietist och talesperson för Brödinstitutet.

Svenskarnas främsta anledning till att äta bröd är den goda smaken, följt av att bröd anses vara enkelt att förbereda och tillaga.

5 skäl att äta mer bröd för klimatet
1. Bröd har ungefär lika låg klimatpåverkan som baljväxter, dvs < 1,0 kg.
2. Bröd kräver mycket små mängder vatten i hela produktionskedjan.
3. Sveriges stora produktion av spannmål gör brödet till ett närodlat livsmedel.
4. Bagerier som bakar bröd utnyttjar ugnen väl vilket ger en energisnål bakning.
5. 1 av 4 svenskar lägger ofta matrester på bröd – ett bra sätt att ta hand om rester.

Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd bland svensk allmänhet i åldrarna 18 till 80 år. 1027 intervjuer genomfördes under november 2019 av analysföretaget United Minds på uppdrag av Brödinstitutet.

RELATERAD LÄSNING