Hem Whisky & Bourbon Storbryggerierna alltmer dominerande på Systembolaget samtidigt som konkurser bland svenska småbryggerier ökar

Storbryggerierna alltmer dominerande på Systembolaget samtidigt som konkurser bland svenska småbryggerier ökar

av Livets Goda

Efter en tuff höst och vinter bekräftar nu Systembolagets försäljningssiffror det som småbryggerier tidigare i år slagit larm om. Försäljningen av hantverksöl fortsätter att minska samtidigt som de stora industribryggarna säljer mer än någonsin. Under 2023 minskade försäljningen av hantverksöl med 7 procent (-10 procent under 2022). Detta trots att marknaden för nischade varumärken ökar då allt fler storbryggerier lanserar varumärken som efterliknar småbryggerierna i sin marknadsföring.

Det livfulla ekosystem av hundratals småbryggerier som vuxit fram i Sverige under det senaste decenniet är ekonomiskt pressade. Senast i januari larmade branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier om att många småbryggerierna står på ruinens brant. En branschundersökning visade att en majoritet (68 procent) av landets små, oberoende bryggerier stängde 2023 med nollresultat eller förlust medan var tredje bryggeri riskerar att behöva lägga ner verksamheten om 2024 blir lika kärvt som 2023.

Hotbilden bekräftas nu av Systembolagets försäljningsstatistik för 2023. Medan försäljningen av hantverksöl fortsätter att minska, säljer de stora industribryggarna mer än någonsin. Sedan 2021 har försäljningsvolymerna av svensk hantverksöl minskat med 16 procent, och omsättningen har under samma period minskat med 12 procent. Samtidigt har storbryggerierna ökat sin omsättning med 7 procent.

Industribryggarna satsar på varumärken som efterliknar småbryggerierna, vilket visar att våra produkter är efterfrågade och populära. Industribryggarna kan alltid sätta en finare etikett på billigare öl, och härma småbryggerier utan att konsumenten märker. Utan en differentierad alkoholskatt har mindre aktörer inte en chans mot jättarna”, säger Ayla Yavuzalp, ordförande för Sveriges Oberoende Bryggerier.

Differentierad alkoholskatt har gång på gång lyfts fram av småbryggerier som lösningen på ölmarknadens snedvridna konkurrens. Ett direktiv i EU:s skattelagstiftning öppnar för att differentiera alkoholskatten för att hjälpa små producenter, genom att anpassa skatten till producentens volym. Differentierad alkoholskatt skulle ge småbryggerier en chans att överleva.

Alla EU-länder förutom Sverige och Spanien tillämpar möjligheten att stärka småbryggerierna och förbättra förutsättningarna för konkurrens med storbryggerierna. Moderaterna beslutade på sin stämma i oktober 2023 att verka för ett införande av differentierad alkoholskatt i Sverige.

Vårt arbete grundar sig i passion, det är inte sällan arbetet går obetalt för att det ska gå runt. Med både stigande alkoholskatt och stigande kostnader är det många medlemmar som går på knäna. Detta är en fråga om överlevnad för oss och för svensk ölkultur”, säger Ayla Yavuzalp.

Om branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier
Branschföreningen Sveriges Oberoende Bryggerier består av drygt 160 oberoende bryggerier runt om i hela Sverige – från Luleå i norr till Smygehuk i söder. Föreningen verkar för småskalig och hantverksmässig tillverkning av smakrik öl. Sveriges Oberoende Bryggerier representerar drygt hälften av alla de mikrobryggerier som har försäljning på Systembolaget.

RELATERAD LÄSNING