Barlande på magnumflaska är något av en ögonöppnare
Rectorie producerar idag allt från vitt, rosé och rött till förstärkta viner. Bordsvinerna kommer från appellationen Collioure precis söder om Perpignan som inte minst har ett gott renommé bland rosévinsvänner. Även de vita sticker ut med sin personliga stil med grenache gris och grenache blanc som bas. Fast det är likväl de röda som det produceras mest va och det är här som vi faller totalt pladask för firmans toppviner, inte minst Barlande.
Men även familjens starkare viner från appellationen söder om Collioure, Banyuls, imponerar och visar upp det fortifierade vinets storhet. Helt annorlunda i stil mot portvinerna. Nedan finner du en kvartett provade viner från Rectorie. Ett vin finns på Systembolaget, övriga kan privatimporteras. En tjänst du läser mer om >>> HÄR.
Rött
93 2016 L’Oriental, Collioure (Privatimport, 250 kr)
Vi faller pladask för samtliga viner vi provar från Rectorie och balansen mellan vinernas komponenter är enastående. I vingårdsläget L’Oriental är blenden 90 procent grenache noir och resten carignan. 11 månader i fat. Doften är skönt solvarm men har ändå något svalt över sig. Svarta vinbär tar täten, vinbärsbladen hänger på och så dyker det upp mörka körsbär och ett stänk plommon. Tobak, kryddiga undertoner och jordighet kompletterar. Smaken är tät, nästan pampig men alltid med finessen i behåll. Syran säkerställer fräschören och vi undrar vart i all världen som producenten gömt de där 15,5 procent alkohol som vinet innehåller.
95 2016 Barlande, Collioure (Privatimport, 700 kr, magnumflaska)
Vilken underbar överraskning, denna fenomenala vingårdsbetecknade Barlande. Gamla rankor på 300 meters höjd, i sydostläge och viss övervikt grenache och runt 40 procent carignan. Ett år i fat ger ett vin med omfamnande bouquet där lavendeln tar täten men låter även björnbär, svarta vinbär, olivspad, stenrökighet, tobak och läder säga sitt. Smaken upplevs som relativt modern men ändå med mycket ursprung och djupet i frukten är fenomenal. Tanninerna är rejäla men mogna, syran är sådan som man finner i viner med gamla rankor och allt sitter redan idag på plats, även om lagring såklart gör vinet gott. En upplevelse.
Starkt
94 2015 Cuvée Léon Parcé (Privatimport, 250 kr, 50 cl)
Imponerande Banyuls som inleder med osande stenar i doften, solmogna svarta vinbär och björnbär, fuktig tobak, kryddhylla och ett lätt blommigt drag. Så fint och ganska unikt i starkvinsvärlden. Smaken är försiktigt söt, stramheten håller hela tiden allt på plats, och de mörka bären får sällskap av tobak och allt du kan tänka dig från naturen i form av höstlöv, kompost och varm jord. Ännu sådär härligt strävt och som piggar upp än mer.
93 2016 Cuvée Thérèse Reig (artikel 90461, 199 kr, 50 cl)
Grattis svenska folket! Den här släpptes nämligen förra månaden på Systembolaget och det är en väldigt generös och öppen Banyuls som skiljer sig rätt ordentligt mot Léon Parcé. Stor, nästan yppig doft med svarta vinbär, körsbär, tobak och kryddiga undertoner i en solvarm stil. Viol kikar fram med luft och likaså en örtbukett. Smaken är närmast silkeslen om det inte var för ett gäng tanniner som friskar upp. Syran bidrar med precision, den mörka frukten är generöst slösaktig och eftersmaken stannar länge. Inte samma kraft som i den andra cuvéen men charm i massor finns det rikligt av.
Vinerna importeras till Sverige av Robert Rask Vinhandel
Teckna en prenumeration på Livets Goda eller Whisky & Bourbon!
En prenumeration på Livets Goda (tryckt) innefattar 9 utgåvor och kostar 375 kr och mostvarande på Whisky & Bourbon kostar 175 kr (4 utgåvor). Prenumerationer tecknar ni smidigt här på vår prenumerationssida >> |