Efter att finalen i den årliga tävlingen World Steak Challenge avgjordes i London 13 november, står det klart att Irland kammat hem hela 67 medaljer, vilket är mer än någonsin tidigare. Irland belönas därmed, precis som förra året, med fler medaljer än något annat land som deltog i tävlingen.

Photo credit: World Steak Challenge
Irland är känt för att erbjuda gräsbetat premiumkött av högsta kvalitet, vilket blir extra tydligt när det irländska köttet ställs i hård internationell konkurrens med andra länder. I årets upplaga av World Steak Challenge som sedan 2015 testat nötkött från hela världen och belönat det bästa köttet med medaljer i valörerna guld, silver och brons, belönades Irland med 67 medaljer, vilket är mer än något annat land i tävlingen.
Irland behåller därmed sin plats på högsta pallplats. 2021 belönades Irland med imponerande 46 guldmedaljer och 2022 kammade Irland hem 56 medaljer totalt (guld, silver, brons), vilket precis som i år, var mer än något annat land i tävlingen.
-Det är ett imponerande antal medaljer och verkligen ett bevis på den utmärkta kvaliteten som irländskt nötkött håller. Det är ett fantastiskt arbete som våra dedikerade producenter och lojala kunder lägger ner för att sätta Irland på kartan, säger Linda Madigan, Manager Scandinavia, Board Bia/Irish Food Board.

Photo credit: World Steak Challenge
I tävlingen bedöms nötkött av fyra olika slag: filé, entrecôte, ryggbiff och wagyukött, utifrån kriterier i både rått och tillagat tillstånd – därutöver värderas köttets smak, textur, mörhet och marmorering. Juryn består av totalt 17 lag med fyra jurymedlemmar i vardera, med branschexperter som kockar, slaktare och erkända matkritiker.
Samtliga 67 vinnare är gräsuppfödda nötköttsprodukter. Irländsk entrecôte var populärast och kammade hem 27 medaljer totalt, följt av ryggbiff med 21 medaljer och filé med 19 medaljer.
I årets upplaga av World Steak Challenge, som sedan 2015 testat nötkött från hela världen och belönat det bästa köttet med guld-, silver- och bronsmedaljer, belönades entrecôte från varumärket Stockman med en guldmedalj, och deras oxfilé med en bronsmedalj. Prisvinnande produkter som svenska konsumenter nu också kan ta del av via svenska återförsäljare och njuta av på restaurang eller hemma, via inköp i butik.
World Steak Championships organiseras av William Reed Business Media, som även ligger bakom den internationellt erkända listan ”World’s 50 Best Restaurants”.
Bland övriga medaljörer kan även nämnas svenska MFC Carni, som vann Silver och Brons i Wagyu-kategorin.
En fullständig lista med alla vinnare finns presenterad här:
https://worldsteakchallenge.com/live/en/page/2023-winners
https://worldsteakchallenge.com/live/en/page/2023-medallists
Läs mer om bedömningskriterierna här:
https://worldsteakchallenge.com/live/en/page/judging
Fakta om irländskt gräsbeteskött
Irländskt nötkött är känt för sin höga kvalitet och rika smak, vilket delvis kan tillskrivas det faktum att irländska boskap är gräsbetande.
Irländska nötkreatur har ett exceptionellt högt gräsintag på 95%**, varav det mesta kommer från att de är frigående. Resultatet är gräsbetat nötkött som har specifika, positiva näringsegenskaper*** och en rik smak. Den vackra gröna ön har den längsta gräsväxtsäsongen i Europa, och nötkreatur från gårdar som ingår i Bord Bia Sustainable Quality Assurance Scheme (SBLAS) kommer att tillbringa minst 220 dagar per år utomhus och beta på de breda kullarna och slätterna.
Om Board Bia
Bord Bia/Irish Food Board är en organisation som fungerar som en länk mellan irländska mat och dryckesleverantörer, och kunder över hela världen. Deras mål ar att den irländska maten och drycken ska nå fler bord världen över. I fokus för deras arbete står kvalitetssäkring och hållbarhet för såväl producenter som konsumenter.
För mer information, besök: https://www.bordbia.ie/ och https://www.irishmeat.se/