Hem Vinvärlden Storstilad ny årgång av Penfolds Bin 28 Shiraz

Storstilad ny årgång av Penfolds Bin 28 Shiraz

av Livets Goda

Storstilad ny årgång: I år firar Penfolds imponerande 180 år inom vinframställning och deras första ”Bin vin” var Bin 28, som debuterade i Australien redan 1959. Idag skördas frukten från flera vingårdslägen i olika regioner, då McLaren Vale, Barossa Valley, Padthaway, Wrattonbully och Clare Valley.

Penfolds Bin 28 var först döpt till Kalimna, efter den högt ansedda vingården med samma namn i Barossa Valley. Denna kända vingård blev en del av Penfolds ägo 1945 och utgjorde ursprunget för det prestigefyllda vinet, men som noterat i ingressen så plockas idag frukten från flertalet vingårdar och regioner. Dagens vin i fokus är således Penfolds Bin 28 Shiraz i den nya årgången 2021.

Storstilad ny årgång

Storstilad ny årgång från Penfolds

Chefredaktör Anders Enquist om Penfolds Bin 28 Shiraz 2021

Själva ser man årgången i nämnda regioner som mycket bra för framför allt cabernet sauvignon och shiraz då en sammantaget svalare årgång än genomsnittet gav en långsam mognad. Det har i sin tur gett vinet en elegant välutvecklad fräschör med bevarad fast kryddighet i den mineraliskt steniga grundmörka hållningen med juicy citrusnoter. Det är även en shirazkaraktär med smått Bordeauxiska fruktnosningar med ceder, tobak, cassis och björnbär i plommon och körsbärsnoterna. Rent och samtidigt rikt och fästande med ödmjuk silkesskärpta tanniner. Ett bra pris för att nå Penfolds nobla shirazfäste. 12 månader i amerikansk ek typ hogsheads, varav 7% nya.

93p

Penfolds Bin 28 Shiraz 2021
Nr 16320 (750 ml) 14,5%, 271 kr
South Australia, Australien

Storstilad ny årgång – till Bin 28 på Systembolaget HÄR >>>

Notis bakom kulisserna
Bin 28 var det första officiella vinet i Bin-serien som såg sitt premiärljus 1959 och fick sitt namn ursprungligen efter vingården Kalimna i Barossa Valley som Penfolds köpte 1945. Men ser vi till vad som hände bakom kulisserna så hade den idag legendariska vinmakaren Max Schubert gjort en ”experimentell” Grange redan 1951 i jakten på det ultimata shirazvinet. Penfolds styrelse ställde sig dock iskalla och beordrade att projektet skulle avslutats. Max fortsatte dock att producera vinet i hemlighet och när Penfolds styrelse till slut gav ett ”go” till vinet så var det lagom till årgång 1960, således ett år efter Bin 28, men kanske egentligen redan åtta år före. Idag räknas 1951 officiellt som den första årgången av Grange, men oavsett om Bin 28 egentligen var ”tvåa på Bin-bollen” så är det ett fantastiskt vin får den prisklass den konkurrerar i.

RELATERAD LÄSNING