Hem Vinvärlden Strålande årgång av vindirigenten Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape

Strålande årgång av vindirigenten Xavier Vignons ekologiska Châteauneuf-du-Pape

av Livets Goda

Strålande årgång: Châteauneuf-du-Pape är en svensk favorit och därför är det en fröjd att kunna gå in på en majoritet av Systembolagets butiker och plocka med sig en flaska av Xavier Vignons ekologiska take på just Châteauneuf-du-Pape. Och extra inspirerande blir det när det står 2020 på etiketten, en årgång som är betydligt svalare än vad vi kanske vant oss vid från det sydrhônska distriktet. Dags för ett av Systembolagets med pålitliga viner under trehundringen!

Loire-bördiga Xavier Vignon har sedan många år tillbaka etablerat sig i Rhônedalen. Det är en vinmakare som aldrig vilar på sina lagrar utan söker ständigt nya vägar för att vinerna ska kunna ta nästa steg. Sedan årgång 2017 är exempelvis hans Châteauneuf-du-Pape ekologiskt certifierad vilket är imponerande med tanke på att han arbetar med många olika odlare och vingårdslotter till vinets slutblend. Men det är konst han bemästrar, att finna den rätta mixen mellan olika lägen för att skapa en mer komplex slutprodukt, vindirigent som han är.

I Xaviers Châteauneuf-du-Pape dominerar grenache-druvan, med uppbackning av mourvèdre och syrah. Andelen äldre rankor är betydande i vinet, flera överstigande 90 år, och just lågavkastande rankor med ålder är något Xavier Vignon värdesätter högt.

Strålande årgång

Livets Goda om Xavier Vignons 2020 Châteauneuf-du-Pape

Efter ett varmare år som 2019 visar efterföljande 2020, som nu landat på Systembolagets hyllor, upp ett helt annat uttryck. En mer utdragen växtsäsong utan de långa ihållande värmeperioderna har resulterat i en aromatisk och blomörtigt grenachedominerad profil med oerhört fin spänst i frukten och en transparens som skiner starkt i såväl doft som smak. Torkad lavendel, garrigue, viol, bröstkarameller och röda bärtoner med körsbär och hallon noteras i doftspektrumet medan smaken visar upp en skärpt rödbärig frukt med lakritstoner, örter och undervegetation i frisk stil med fin druvmognad, silkiga tanniner trots ett större inslag av mourvèdre och röd citrus i det långa avslutet.

92 p

Ännu är hoppet om ett fint avslut på sommaren inte över och då tänder vi gärna grillen när Xaviers eko- Châteauneuf-du-Pape ploppas. Var inte rädd för att arbeta med vitlök och örter till en köttbit och spar gärna ett glas till en avslutande bit vällagrad hårdost, varför inte en Herrgård.

Årgång 2020 av Xavier Vignons Châteauneuf-du-Pape står just nu på hyllorna i Systembolagsbutikerna. Flaskan (750 ml, 15%) har artikelnummer 6267 och kostar 279 kronor. Vinet finns i drygt 230 butiker och till övriga kan det beställas utan extra kostnad.

Till Xaviers strålande årgång av Vignon Châteauneuf-du-Pape på Systembolaget HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING