Hem Vinvärlden Strålande riesling från högklassig producent och toppläge

Strålande riesling från högklassig producent och toppläge

av Livets Goda

Att familjefirman Wagner-Stempel i vinbyn Siefersheim i Rheinhessen kan sin riesling har vi vetat i många år. Vad som dock glädjer oss extra när vi nu har producentens strålande 2020 Heerkretz Grosses Gewächs i glasen är att fler får möjlighet att greppa en flaska på Systembolagets hyllor i och med att vinet, i skrivande stund står att finna i hela 67 butiker. Dags för riesling från toppläge i tyska Rheinhessen.

På den 10-gradiga Mohs hårdhetsskala som mäter reptåligheten för olika mineral landar bergarten porfyr på en sjua. En mineral med hårdhet ett till två kan du repa med en nagel, en sexa med stålspik. Porfyr har samma hårdhet som stål. Det ger en lite perspektiv när det kommer till vinbyn Siefersheim i Rheinhessen där vingårdslägena är utkarvade ur vulkanisk bergart och där mängden porfyr är så pass riklig att det inte är den lättaste marken att jobba med men när du har resultatet i glaset så förstår du varför vissa producenter envisas.

Heerkretz är en så kallad Grosses Gewächs, den främsta klassificeringen inom den tyska sammanslutningen VDP – Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Endast de främsta lägena tilldelas epitetet som bäst kan jämföras med Grand Cru i Bourgogne. Läget Heerkretz är det högst belägna i regionen och det är en oerhört karg och stenig mark – rik på just porfyr som kan ge vinerna en känsla av flinta på doften menar Daniel Wagner som idag driver Wagner-Stempel och som 2007 tilldelades utmärkelsen “Rising star of the year” av ansedda tyska vinguiden Der Eichelmann.

Livets Goda om 2020 Wagner Stempel Heerkretz Riesling Grosses Gewächs, Rheinhessen, Tyskland

Wagner-Stempel drivs idag av den nionde generationen med Daniel Wagner i spetsen. Egendomen har sedan flera år ekologisk certifiering och vingårdarna i Siefersheim är i regionens mest västliga del angränsandes Nahe. 2020 Heerkretz växer i glaset till fina nivåer med en elegant distinkt syrlig glans i den honungspenslat citrusdragna fruktigheten som bär på en snyggt inkilad apelsinzest vilket skänker vinet en attraktiv beska. En underfundig maritimt blomvegetal vind speglar sig och ger även ifrån sig en mineralisk sältad ton som klär vinets karaktär mycket väl. Det här är en mångbottnad riesling med tillfredställande lagringspotential och samtidigt med fötterna i nuet.

93 p

Heerkretz finns i närmare 70 Systembolagsbutiker. Vinet (750 ml, 13%) har artikelnummer 93294 och kostar 349 kronor. Finns flaskan inte i din butik kan den beställas dit utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING