Stram elegans från Jadot

Livets Goda 12 Mar, 2010
Vin Den stora producenten Maison Louis Jadot äger eller kontrollerar omkring 200 hektar vinmark över hela Bourgogne och gör omkring 150 viner, ungefär 60% rött och 40% vitt. De stora volymerna ligger framför allt i deras utmärkta generiska vita respektive röda Bourgogne Couvent des Jacobins, och i Beaujolais, men produktionen omfattar också unika små tappningar om bara enstaka eller upp mot ett 20-tal fat vardera.
Sedan 1985 har Jadot ett fortlöpande 30-årigt kontrakt att sköta om och köpa druvor från den 9 hektar stora Clos de la Chapelle som ligger i premier cru Morgeot i byn Chassagne-Montrachet. Den här fina vingården ägs av den adliga familjen Magenta, som gjorde vin av sina druvor fram till början av 1980-talet. Då fick Jadots vinmakare Jacques Lardière möjlighet att köpa lite druvor, och greve Philippe de Magenta blev så förstummad över kvaliteten på det vin Jacques gjorde av hans druvor, att han sedan dess har sålt druvor till Jadot. Jacques Lardière förklarar att greven skördade druvorna mycket senare än vad han själv gjorde, och att det ska ha varit en av de avgörande faktorerna i att Jadots vin var mycket stramare och elegantare. Musten jäses i små ekfat, 40-45 procent nya, och just det här vinet har ofta en ovanligt lång jäsning - ibland upp mot ett helt år! Vinet får mognar på sin jästfällning under 14-18 månader, och helt utan att man gör någon bâtonnage. Det hehövs heller inte, vinet får ändå en rik kropp, särskilt med mognad. Nu finns 2006 Chassagne-Montrachet Premier Cru Morgeot Clos de la Chappelle (Nr 73873 / 595 kr / 93 LGP) i beställningssortimentet. Årgången är riktigt fin för framför allt vita viner, då terroir och mineral i nuläget är tydligt markerade. Vinet har ett ungdomligt, mycket blekt utseende, en medelstor och just nu något knuten men ytterst ren doft med en fin känsla av kalk. Även smaken är stram - precis som vanligt är det här ett vin som tar lång tid på sig att utvecklas och mogna - och det har en torr och frisk struktur med ljuvliga nyanser av gula äpplen, citrus och mandel. I nuläget kan eftersmaken te sig något kort och återhållen, men med ordentlig luftning och lite högre temperatur (14-16 grader är att rekommendera) breddas upplevelsen av vinet. Det vinner också på att lagras i 1-3 år till, och har sedan en framtid på ytterligare flera år. Bli inte förvånad över att det på etiketten står Domaine Duc de Magenta - det är ju trots allt familjen Magenta som äger denna fina egendom.

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet