Hem Whisky & Bourbon Strega – den älskvärda likören

Strega – den älskvärda likören

av Livets Goda

På Systembolaget finner den som letar de här produkterna som är lite roliga, intressanta och kanske vid första anblicken lite udda, men som man bara älskar (eller så gör man det inte). Denna välkända örtlikör, som med fri tolkning kan ses som Italiens motsvarighet till franska Chartreuse, är precis en sådan sak, och vi gillar den!

Stregas historia börjar redan 1860 med grundaren Guiseppe Alberti, som började producera denna örtlikör i Benevento i södra Italien. Han förstod redan då vikten av att vara nära en järnvägsstation för att underlätta exporten över hela landet, men att hans produkter senare skulle komma att exporteras till 50 länder trodde han kanske inte. Företaget drivs delvis fortfarande av familjen Alberti, nu är 5:e generationen, och man huserar fortfarande i samma byggnad vid järnvägsstationen.

Benevento har numera blivit blivit förknippat med Strega, och staden har till och med en årlig festival tillägnad denna likör, kallad “La Notte delle Streghe” (Häxornas natt).

Livets Goda om Strega, 40%

Som vi nämnt inledningsvis så kan den klassiska likören Strega i viss mån jämföras med Chartreuse för att bilda sig en smakuppfattning. Någonstans har vi också en liten erinran till absint. Strega är fyllig, viskös, sötintensiv men läckert eldig med distinkt fatkrydda av just den fatskjuts den ges. Det hemliga receptet ska visst innehålla 70 olika örter, som givetvis präglar smakriktningen harmoniskt, och vi kan plocka ut vindar från anis, fänkål, lakrits, saffran, viol, limecurd och lite till, som banan faktiskt(!). Sammantaget landar vi i ett smakfullt hörn med alla dessa noter i en känning av Konungen av Danmark pastiller och även underbar hostmedicin med viss sirap från sent 60-tal.

Kärt barn har många användningsområden och Strega intas bland annat som kall shot, som en avec med en isbit, som digestif eller bara sval och ren i ett mindre kupat vinglas närsomhelst och utan särskild anledning. Eller, som ingrediens i en gräddig kaffedrink eller som spets i ett bra bubbel, och så vidare. Det är liksom bara fantasin som sätter gränser…

90 poäng

Strega, 40%
Nr 706 (500 ml) 299 kr
Italien

Strega finns i skrivande stund på 50 Systembolagsbutiker runtom i landet, men kan såklart beställas till föredragen butik HÄR

Att inta
Strega kan som sagt avnjutas som…mycket, men den används också utsökt i cocktails och desserter. Dess säregna smak gör den till en populär ingrediens i olika drinkar, här nedan exemplifierar vi en sådan i formen av en Strega Mule:

Ingredienser:

5 cl Strega
1,5 cl juice från lime
15 cl Ginger beer
1 myntakvist
1 skiva lime
Isbitar

Så gör du:
Häll alla ingredienser i en shaker tillsammans med is och skaka i 15-20 sekunder. Häll upp i ett tumblerglas fyllt med is, toppa med en färsk myntakvist på toppen och en skiva lime.

Bartender: Matteo Zamberlan, New York
Foto: Strega.it

RELATERAD LÄSNING