I södra Italien, närmare bestämt i Beneveto, började en man vid namn Guiseppe Alberti 1860 att producera den gula örtlikören som staden idag är starkt förknippad med – Strega, och man har till och med en årlig festival tillägnad deras likör, kallad “La Notte delle Streghe” (Häxornas natt). En av faktorerna bakom Stregas framgång, som idag exporteras till mer än 50 länder, var att Guiseppe förstod vikten av att ha produktionen nära en järnvägsstation för att underlätta exporten, men att det skulle blir denna succé trodde han kanske inte.
Idag drivs företaget delvis fortfarande att familjen Alberti, nu i 5:e generationen, och man huserar fortfarande i samma byggnad som vid starten 1860. Vi har idag tittat närmare på Strega Alberti
Livets Goda om Strega Alberti, 40%
Strega är fyllig, viskös, sötintensiv men samtidigt läckert eldig med distinkt fatkrydda av just den fatskjuts den ges. Det hemliga receptet ska visst innehålla 70 olika örter, som givetvis präglar smakriktningen harmoniskt, och vi kan plocka ut vindar från anis, fänkål, lakrits, saffran, viol, lemoncurd och lite till, som banan faktiskt(!). Sammantaget landar vi i ett smakfullt hörn med alla dessa noter i en känning av Konungen av Danmark pastiller, och den underbara hostmedicinen med viss sirap från sent 60-tal. Kärt barn har många användningsområden och Strega intas bland annat som kall shot, som en avec med en isbit, som digestif eller bara sval och ren i ett mindre kupat vinglas närsomhelst och utan särskild anledning. Eller, som ingrediens i en gräddig kaffedrink eller som spets i ett bra bubbel, och så vidare. Det är liksom bara fantasin som sätter gränser. Strega är sammantaget en italiensk örtlikör att älska.
90 poäng
Strega, 40%
Nr 706 (500 ml) 299 kr
Italien
Strega finns i skrivande stund på 61 Systembolagsbutiker runtom i landet, men kan såklart beställas till föredragen butik HÄR
Läs gärna också: Strega Alberti Benevento – en genomgång HÄR