Strega Sour: Kärt barn har många användningsområden och Strega är inget undantag. Den kan intas bland annat som kall shot, som en avec med en isbit, som digestif, som spets i bubbel eller som i exemplet här; i en Strega Sour. Det ursprungliga receptet publicerades först i Playboy’s Host & Bar Book, 1971. Varianten då var stark och innehöll inget sötningsmedel. Sedan dess har flertalet varianter experimenterats fram och här har vi tagit fasta på en lite rundare version från Tristan Willey från Long Island Bar i Brooklyn, där honung mjukar upp drinken och låter Stregas örtiga uttryck blomma ut, utan att för den delen ta bort stinget från cocktailen.
Drinkbas
Strega, 40%, Italien
Nr. 706, 500 ml, 299 kr, 90 p
Den klassiska likören Strega kan i viss mån jämföras med Chartreuse för att bilda sig en smakuppfattning. Någonstans har vi också en liten erinran till absint. Strega är fyllig, viskös, sötintensiv men läckert eldig med distinkt krydda av just den fatskjuts den ges. Det hemliga receptet ska visst innehålla 70 olika örter, som givetvis präglar smakriktningen harmoniskt, och vi kan plocka ut vindar från anis, fänkål, lakrits, saffran, viol, limecurd och lite till, som banan faktiskt(!). Sammantaget landar vi i ett smakfullt hörn med alla dessa noter i en känning av Konungen av Danmark pastiller och även underbar hostmedicin med viss sirap från sent 60-tal.
Så mixar du en Strega Sour
Hej, Vinoteket är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
Strega finner du på Systembolaget HÄR