Hem Nyheter Strumpor som är sköna för fötterna

Strumpor som är sköna för fötterna

av Livets Goda

Det finns ett hav av strumpor att välja mellan för de som tycker att de inte kan leva utan strumpor. En del av oss går barfota hela året men det finns ändå tillfällen då man behöver eller måste ha strumpor. Vi klarar oss helt enkelt inte utan strumpor och eftersom det finns så många att välja mellan så kan man också lätt hitta en favorit eller två.

Artikeln är i samarbete med Gustextil

Strumpor finns i många olika utförande och i många varierande material. Det finns också strumpor som är avsedda för speciella tillfällen och åkommor. Det kan till exempel vara diabetesstrumpor eller stödstrumpor. Detta är kanske inte den typ av strumpor som man väljer frivilligt utan strumpor som gör livet lättare och gör att man mår bättre. 

Strumpor för diabetiker

Om man har diabetes så är det av vikt att man inte använder strumpor som sitter för hårt eller som har hårda sömmar. Anledningen till det är att blodflödet i benen inte ska få något motstånd. Hårt tryck är något som väldigt många diabetiker är känsliga mot och då kan diabetesstrumpor underlätta i vardagen.

Diabetesstrumpor utmärker sig på så sätt att de inte sitter åt och resåren längst upp är lös. Eftersom diabetiker kan vara känsliga för hår tryck är även tårna specialgjorda och har mycket utrymme och skaver inte. Om man har stora problem med detta kan man välja ett par diabetesstrumpor som är gjorda som tåstrumpor. De hjälper till att hålla tårna isär och att de inte skaver på varandra. 

Strumpor som är gjorda för diabetiker har en hög komfort och hjälper till att hålla både ben och fötter varma. De hjälper också till att förebygga problem med blodcirkulationen och skav vilket är ett stort problem som många diabetiker lider av. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt strumpor som diabetiker men det kan man vara skönt att veta att det finns mycket att välja på så det är bara att prova sig fram.

Vem kan behöva stödstrumpor?

Alla människor som av en eller annan anledning har problem med cirkulationen i ben och fötter kan må bättre av ett par stödstrumpor. I många fall har man stödstrumpor som en viktig del av behandlingen. Det kan till exempel vara när man har åderbråck, olika typer av svullnader eller blodpropp och bensår. 

Även friska personer som står och sitter mycket kan mår bra av stödstrumpor och många använder de här strumporna om ska ut och flyga och sitta still länge i det trycket som är i luften. Många som arbetar på flygen använder sig dagligen av stödstrumpor.  Det här kallas att använda stödstrumpor i förebyggande syfte och det har blivit allt vanligare. 

Det har också visat sig genom olika studier att gravida mår bra av att använda stödstrumpor och kan använda dem för att förebygga exempelvis åderbråck som är en riskfaktor under tiden man är gravid. Även de som idrottar har märkt en fördel med stödstrumpor och många som idrottar på elitnivå använder dessa strumpor.

Val av strumpor

Det finns även andra orsaker till att välja olika strumpor till exempel om man lider av svettiga fötter. Det är aldrig trevligt med svettiga fötter och förutom att man känner sig ofräsch kan de också lukta mindre gott. Det finns en del man kan tänka på i valet av strumpor som kan underlätta.

Förutom att vara noga med att byta strumpor dagligen och att hålla fötterna rena och torra så kan man också tänka på materialet på strumpoorna. Strumpor som är gjorda av bambu eller bomull är det absolut bästa alternativet för svettiga fötter. Anledningen till det är att de drar bort fukten från fötterna.

Vill man förutom att hålla fötterna fräscha också hålla de varma och goa kan man investera i ullstrumpor. Ull är ett fantastiskt material i strumpor och för de som fryser mycket eller som har svårt att hålla fötterna torra är de ett utmärkt val. Ullstrumpor hjälper också fötterna att hålla en neutral doft samt att hålla sig väldoftande under hela dagen. 

Udda strumpor som man blir glad av

Om man tycker det är tråkigt med vanliga enfärgade strumpor så finns det även strumpor som gör en lite gladare. Strumpor finns i många olika färger och mönster och det brukar inte vara svårt att hitta ett par strumpor med ett favoritmönster på. Det finns också strumpor som är avsedda för speciella högtider till exempel jul och halloween. 

Tåstrumpor är också en favorit hos många, även de som inte behöver dem av medicinska skäl. Många väljer tåstrumpor för att de helt enkelt är lite roligare och ofta finns även de i många olika färger och mönster. Det många kanske inte känner till när det gäller tåstrumpor är att de ger tår och fötter lite extra träning. Anledningen till det är att tåstrumpor ökar blodcirkulationen och hjälper till att hålla fötterna fräscha och torra. 

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING