Stockholmsrestaurangen Sturehof har under sina dryga 130 år på krogkartan alltid värnat om svenska mattraditioner. Kräftor i augusti är inget undantag och lustfyllda kräftskivor har anordnats på Sturehof varje år sedan 1995. Den 10 augusti är det återigen dags för den årliga kräftskivan, och den 17 augusti anordnas det också en surströmmingsskiva.

Sturehof bjuder in till kräftskiva
Enligt tradition kommer färska kräftor att finnas på Sturehofs meny från och med andra torsdagen i augusti och en bit in i september, och den 10 augusti utlovas en kräftskiva med ett fullspäckat program med musik och fest. På kräftskivan serveras färska, svenska signalkräftor, ofta fiskade från Hjälmaren eller andra närliggande sjöar.
”Vi älskar att fira våra svenska mattraditioner, och jag tycker att kräftskivan är en av de festligaste vi har. Precis som varje år slår vi på den stora trumman och planerar för fullt – det här årets skiva kommer att vara större än någonsin”, säger Michael Larsson, kökschef på Sturehof.
En annan svensk mattradition är surströmmingen. Det är en klassisk vattendelare värd att fira och på Sturehof görs det med en dedikerad surströmmingsskiva den 17 augusti. Surströmmingsskivan har varit återkommande sedan 2004 och många gäster från tidigare år menar att detta är den absolut roligaste dagen på Sturehof.
”På den första surströmmingsskivan vi anordnade var det 9 gäster som dök upp. Året därpå dubblades den siffran och numera är det fullbokat i stort sett varje år. Det blir alltid en härlig tillställning med både rutinerade och nyfrälsta surströmmingsfanatiker” säger Angelica Lindberg, restaurangchef på Sturehof.
Årets skaldjursfester blir de första i Sturehofs nya lokaler som öppnade tidigare i våras. Det nya Sturehof har plats för fler sittande gäster som alltså kan avnjuta kräftor och surströmming på restaurangen i augusti.
Kräftskivan: 10 augusti
Surströmmingsskivan: 17 augusti
Läs mer och boka bord på här