Hem Instagram Substance Pn 2021 – utsökt pinot noir från Charles Smith

Substance Pn 2021 – utsökt pinot noir från Charles Smith

av Anders Enquist

Substance Pn 2021: Senaste nytt på Systembolaget från den Livets Goda bekante Charles Smith och hans label Wines of Substance är Pinot Noir i årgång 2021. Från vingården Golden West i Columbia Valley, Washington State, har Charles, sedan 2017, planterat pinot noir. 15% av frukten kommer dock från svalare vingården Evergreen, som planterades 1998 av Jerry Milbrandt och ligger längs en sträcka av branta klippor ovanför Columbia River, i de gamla sjöarna.

Den hållbart odlade vingården ligger på gammal kalkstensgrund med inslag av sand och vulkanisk jordmån. Mikroklimatet jämnas ut av Columbia River och Charles beskriver platsen som en ”dold juvel”. Här fanns tidigare ekologisk odling av ärtor och bönor och platsen var väl förberedd för vinstockar som tidigt har kunnat ge utmärkt frukt. Till det här vinet kommer 85 procent av druvorna från Golden West och resterande del kommer från vingården Evergreen, en ännu svalare plats med lite annorlunda jordmån som bidrar med mineralitet. I produktionen används 30 procent hela klasar, jäsningen sker med hjälp av den naturliga jästen och vinet lagras 10 månader på franska barriquer, varav 5 procent är nya.

Substance Pn 2021

Substance Pn 2021

Chefredaktör Anders Enquist om Substance Pn 2021

Pinot Noir, eller då PN, är Charles Smith senaste tillskott i sin vinlinje Wine of Substance som han introducerade 2015. Slagordet var kvalitet till humana priser, eller som det så populärt uttrycks; bästa valuta för pengarna. Nog lyckades han alltid den gode Charles, vinpubliken var på och succén var ett faktum. Ett faktum var också att vinerna inte bara höll måttet sett till pris, det var riktigt bra. Substance Pn sviker inte och årgång 2021 stärker varumärket med sin distinkta ödmjukhet.

2021 var en av de varmaste årgångarna i Washington så här långt in i historien, trots en sval inledning, och juni var en av de varmaste månaden som registrerats och gav små koncentrerade bär. Slutspelet för den extraherade mognads säsongen var mycket bra och pusselbitarna föll väl ut fram till skördestart. Frukten i PN 2021 är således nobelt välutvecklad och mogen med ett svalkande mineraliskt fäste, svajande vinrankor och följsamma noter av salviapudrade svarta körsbär, vinbär, röda äpplen, mörka hallon och jordgubbar, med en citruszestig dragning och en smekande karamelliserad nyans. En mörk kryddighet ger en träffsäker krusning och tannindrivet är småsinnligt och välgörande med en silkig glans.

Det är en utsökt pinot med ett försonande temperament och ytterst smakfulla och kvalitativa egenskaper som attraherar till intag idag och kommande 5-6 år. Det är ett vin med substans…

91p

Substance Pinot Noir 2021
Nr 59750 (750 ml) 13,5%, 229 kr
Washington State / USA

Vinet finner du på Systembolaget HÄR >>

Läs gärna också: En mycket attraktiv Substance Chardonnay från Charles Smith HÄR >>

RELATERAD LÄSNING