Hem Vinvärlden Succé för Moët & Chandon Sommelier Challenge

Succé för Moët & Chandon Sommelier Challenge

av Livets Goda

”Efter en dags kniviga både teoretiska och praktiska övningar, stod det klart att, i ordning från vänster till höger på bilden ovan, Frida Hansson från Gondolens Vinbar, Johan Nilsson på PM & Vänner och Fredrik Lindfors som studerar vid Grythyttan hade kvalat sig till finalen. Igår, söndagen 2 december vid 17.30-tiden, satte finalen igång. Platsen var Berns Salonger i centrala Stockholm, en storslagen lokal som ramade in evenemanget på ett fint sätt och som i början av 2000-talet också var skådeplats för sommeliertävlingar. De omkring 400 gäster (en stor del av Stockholms restaurang- och sommelierelit) som kommit för att bevittna tävlingen kunde först njuta av levande musik, champagnebar och både ostron och ostar, innan den sex personer starka juryn och de tävlande samlades för att dra igång tävlingen. Frida Hansson var först ut på scenen, där hon inledde med en väl genomförd provning av två viner och identifikation av fyra svenska spannmålsdestillat. Frida har en fantastisk senhöst bakom sig med seger i Årets Lily Bollinger och en välförtjänt andraplats i Rioja Sommelier Award. Här på Moët & Chandon Sommelier Challenge briljerade hon än mer än i tidigare tävlingar. I momentet mat och dryck i kombination, som Frida själv känner är lite av sin svagaste disciplin, var hon starkare och mer självsäker än tidigare. Till en femrättersmeny signerad Årets Kock 2012, Klas Lindberg (som också satt i juryn här), skulle de tävlande sätta drycker från olika länder, varav en av dryckerna inte fick vara ett vin. ””Det handlar inte bara om att välja en passande dryck, viktiga poäng vinns också genom att motivera varför man anser just den här drycken passar och även visa förståelse för både dryckens och maträttens smaker, struktur, textur och dofter””, säger Livet Godas Michel Jamais, som var juryns ordförande i tävlingen. Han lägger till att samtliga viner och andra drycker var väl valda, men att motiveringarna haltade på sina håll. ””Man har helt enkelt inte råd att förlora så viktiga poäng under en tävling, här måste alla tävlande bli starkare, de måste helt enkelt skaffa sig ett större register av kombinationer, av mat och råvaror, och av drycker, för att kunna förmedla kombinationerna på ett passionerat sätt””, menar Michel. I den här disciplinen var både Frida Hansson och Fredrik Lindfors något starkare än Johan Nilsson, och den som uppträdde starkast på scenen var Fredrik, som stundtals briljerade, men inte hade samma mjukhet som Frida och Johan har. Trots att korken gick av för Fredrik under dekanteringen av det röda vinet, lyckades han hålla sig lugn och metodisk och tog fadäsen med en klackspark. ””Jag kan försäkra er om att en professionell sommelier aldrig låter det komma korksmulor i vinet””, lät han meddela gästerna han skulle servera vinet till. Det drog såklart applåder i den stora publiken. Momentet champagneservering, dekantering och servering av ett rött vin, samt rekommendationer av drycker till den givna menyn, skedde den här gången i ett enda svep, 30 minuter långt. Det ställer stora krav på de tävlande att hålla koncentrationen på högst nivå under så lång tid. Nytt för den här tävlingen var också att bara tre av fyra gäster kom till det bord där det röda vinet skulle serveras. Den fjärde gästen kom senare, när sommelieren hade gått till nästa bord för att prata mat och dryck. Syftet med denna stressmanöver var att se hur väl sommelieren skulle hantera den fjärde gästen. Johan Nilsson arbetade lugnt och var den mest tystlåtna av de två, att han inte hade hunnit bygga på sig tävlingserfarenhet noterades i ett antal smärre men ändå poängmässigt sätt viktiga servicemissar i både dekanteringen och champagneserveringen. När juryn samlades vid åttatiden på kvällen för att räkna samman alla poäng, stod det snabbt klart vem som hade vunnit. Och det blev Fredrik Lindfors från Grythyttan som stod som segrare. ””Poängmässigt var det enkelt att bestämma det, men skulle vi tittat känslomässigt på det hela, kunde det precis lika gärna ha varit Frida Hansson som skulle ha vunnit””, säger Mercedes Bachelet från Restaurant Le Rouge, som var en av juryns medlemmar med särskilt uppgift att bedöma de praktiska serveringsmomenten. Mischa Billing, som har stor erfarenhet av sommeliertävlingar, såväl som juryns ordförande Michel Jamais håller med om detta. En intressant och mycket positiv detalj för den här tävlingen är att man bara utser en vinnare, inte en tvåa och en trea. Vinnaren får utöver en resa till Champagne för sig och en vän, en magnumflaska champagne och 10 000 kronor i stipendium från Sveriges Sommeliergille De andra två finalisterna får också åka med på samma resa, och gick även de hem med varsin magnumbutelj champagne. ””Det är fantastiskt se hur duktiga alla var, och vilken stark vinkultur ni har här i Sverige””, säger Antoine Petrus, manager och sommelier på tvåstjärniga Restaurant Laserre i Paris, som hade flugits in för att delta i juryn. ””I Frankrike har vi alltid tänkt att vi är bäst på allt som har med vin att göra, men ni har en absolut fantastisk ung sommelierkår som är otroligt duktiga och engagerade””, lade han till, tydligt imponerad. I detta fick han ett starkt stöd av den karismatiska Rajat Parr, master sommelier och ansvarig för vinerna inom Michael Mina Group i San Francisco, där han bland annat driver det exklusiva brasseriet RN74. ””Jag har aldrig sett en så stark passion för vin som här i Sverige, och det var en otroligt hög nivå på de tävlande, jag är verkligen imponerad””, sade han till de tävlande inför publiken. Sett till varje moment, och deras svårighetsgrad, var det inte en tävling som var direkt anpassad till yngre och ännu inte rutinerade tävlingssommelierer. Den här tävlingen kunde lika väl ha varit en final i betydligt större sammanhand, som stora nationella eller till och med internationella mästerskap. Det gjorde prestationen från de tre ännu mer imponerande. För att ytterligare stimulera de tävlande som inte nådda finalen, bjöds de in till en andra chans under eftermiddagen. Den delen av tävlingen vanns av Tina Trigg, som studerar vid Restaurangakademien. För Jonas Sandberg, ordförande i Sveriges Sommeliergille, och vice ordförande och denna dag tävlingsledare Totte Steneby, upplevdes tävlingen en stor succé. ””Det är otroligt roligt att se att så många unga sommelierer har valt att ställa upp, vi har åkt runt i landet och lobbat för Sveriges Sommeliergille och den här tävlingen, och det har gett resultat””, säger Jonas. Som jämförelse kan noteras av Svenska Sommelierföreningen bara lyckades få fyra tävlande till fjolårets svenska mästerskap, och lika få i år! Och stämningen var minst sagt på topp denna härliga söndagskväll på Berns Salonger. För Grythyttans tävlande sommelierer kan år 2012 summeras med ett slags grand slam. Vinnare av Robert Mondavi Diploma, vinnare av Rioja Sommelier Award och nu vinnare av Moët & Chandon Sommelier Challenge. Vi på Livets Goda ber att få gratulera! De provade vinerna var: 2009 Chardonnay Sanford & Benedict Vineyard från Sandhi, Santa Rita Hills i Kalifornien 1998 Ermitage Le Méal från M Chapoutier, Rhône i Frankrike Spritsorterna var: Absolut Vodka Hallands Fläder Herrgårds Akvavit Mackmyra Brukswhisky”

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING