Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Succé för vegansk sjömat

Succé för vegansk sjömat

av Christoffer Enquist

I slutet av mars kommer nyheten Quorn Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar. – Det är vårt tredje veganska alternativ till fisk – vegansk sjömat gör succé. Vi började med en version av den klassiska fiskpinnen och nu kommer vår andra filé, säger Gill Riley, International Marketing and Innovation Director på Quorn Foods.

Quorn

Quorn Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar är tillgänglig för svenska butiker från vecka 12. De är helt veganska och har en brödig panering som är smaksatt med citron och peppar och utgör ett gott täcke för filén. In i ugnen i 20 minuter och sedan är det klart!
Sedan tidigare erbjuder Quorn en vegansk variant av fiskpinnar, en produkt som väckte stor uppmärksamhet när den kom. Dessutom finns en klassisk brittisk fish&chips-filé, den har ett sprött täcke av frityrsmet.

Vegansk fisk en succé – varför?
WWF konstaterar i sin rapport Stockholms framtida havsområden* att ”En viktig del av en hållbar matförsörjning och rekreation är ett ekosystembaserat långsiktigt hållbart fiske. Både det kommersiella fisket och fritidsfisket i Östersjön har, i och med kraftigt minskade bestånd och en förändrad marknad, förändrats kraftigt de senaste decennierna”.

– Frågor som utfiskning och påverkan av ekosystem har en konkret och känslomässig relevans för många då det handlar om vår närmiljö. Då känns ett veganskt alternativ tryggt för många, säger Gill Riley, International Marketing and Innovation Director på Quorn Foods.

– Att vi fått till väldigt bra veganska alternativ till fisk är också en förklaring till succén. Det gav stort genomslag när vår första produkt var ett bra alternativ till fiskpinnar som alla har en relation till och många har älskat sen de var små, fortsätter Gill Riley, International Marketing and Innovation Director på Quorn Foods.

Quorn Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar kommer ut v12 hos ICA. Cirkapris 36 kr.
En förpackning innehåller två filéer.

Quorn veganska F*sh Tacos

2 portioner
1 paket Quorn Vegan Panerade Filéer – Citron & Peppar (200 g)
1 gurka
3 tomater
1 morot
1 huvudsallad
Guacamole:
2 avokados
1 grön chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
Salt
Peppar

Tillbehör:
Tortillabröd
Koriander
Vegansk fraîche

1. Tillaga filéerna enligt anvisning på förpackningen.
2. Skär tomaterna och gurkan. Hyvla moroten. Ta loss salladsbladen från stjälken.
3. Guacamole: kärna ur och grovhacka avokado, chili och vitlök. Mixa med pressad lime, salt och peppar.
4. Grilla tortillabröden snabbt på varje sida.
5. Servera filéerna med tortillabröd, grönsaker, guacamole och vegansk fraîche. Toppa med koriander.
Tips! Toppa med dina favoritgroddar och salta och peppra fraîchen för lite extra sting.

* https://www.wwf.se/dokument/stockholms-framtida-havsomraden/

RELATERAD LÄSNING