Hem Vinvärlden Sundqvist möter Årets Kock 2019

Sundqvist möter Årets Kock 2019

av Livets Goda

Tredje gången gillt, vinna eller försvinna. När Martin Moses tävlade i Årets Kock 2019 var revanschlusten stor. Förra året var han snubblande nära att vinna tävlingen, men fick istället åka hem med en silvermedalj. Där och då kände Martin att han hade tävlat färdigt, men efter nyår när det var dags att söka igen vaknade tävlingsnerverna till liv och han beslutade sig för att ställa upp. Tur var väl det, för i år var det Martins tur att ta hem den åtråvärda titeln.

Martin kommer ursprungligen från Växjö, men är sedan flera år tillbaka verksam i Göteborg. Idag arbetar han på SK Mat & Människor som drivs av Tamahaganes ambassadör Stefan Karlsson. Martin började sin kockbana på Stefans första stjärnrestaurang Fond som stängde ner 2013. Efter det var han med och byggde upp SK Mat & Människor från grunden. Han gjorde allt från att bila golv till att planera menyer. Restaurangen, som ligger ett stenkast från Avenyn, öppnade 2014 och tilldelades en stjärna i Michelinguiden 2015.

VINNARINTERVJU

Hur kändes det när de ropade upp ditt namn som segrare i Årets Kock?
– När man står och väntar på att få reda vem som har vunnit… Det är en jätteanspänning efter de här tuffa dagarna i köket. Men när man väl hör sitt namn så är det ju en enorm glädje och en enorm lättnad. Samtidigt så lider man ju lite med dem som står bredvid, för man vet ju hur det har varit att stå som tvåa.

Vilket är ditt första matminne?
– Barndomssomrarna i Dalsland, när vi var ute och plockade svamp och bär. Att plocka smultron en varm sommardag och sätta på ett strå. Det är sådana smaker man kommer ihåg. Jag och mina bröder var ute hela dagarna och sprang och härjade.

Varifrån hämtar du inspiration till dina rätter?
– Jag hämtar mycket inspiration till min mat från naturen framförallt. Jag gillar att följa de svenska säsongerna. Att gå ut och plocka allt från granskott till fläderblommor till svamp själv om jag har tid. Gärna ta med mig mina barn, så att de blir delaktiga i det och får en kunskap om var råvaran kommer ifrån. Jag hade en morfar som jagade mycket, så när vi var små var det alltid viltkött, mycket svamp och lingon. Det har format mig som matlagare.

Vad är det bästa med att jobba som kock?
– Det är att ingen dag som är den andra lik. Man träffar fantastiskt mycket härliga gäster och kollegor varje dag. Det är ständigt en utmaning och ett väldigt utvecklande yrke.

Vad är det som lockar med att tävla i matlagning?
– Jag har alltid varit ganska rastlös och gillat att utmana mig själv. Väldigt tävlingsinriktad. Och det är det som lockar med att tävla i mat. Att man får nya utmaningar, man får tänka på ett annat sätt. Du måste leverera själv. Även om du kan ha kollegor och kompisar att bolla med, så står du i slutändan själv och ska leverera en produkt.

Vad har det betytt för dig att ha Stefan Karlsson som mentor?
– Han har betytt fantastiskt mycket. Vi har jobbat ihop i 15 år. Han har alltid haft en stabil, familjär och trygg ledarstil… Som jag hoppas och vill tro att han har spridit till mig.

Vad har du för planer för framtiden?
– Framtiden är väldigt oviss. Jag har inte planerat så mycket. Jag har inte vågat planera längre än finalen, utan jag vill bara göra så mycket som möjligt av det här året. Synas på så många sätt och i sammanhang som jag tycker representerar mig som matlagare och person. Sedan har jag alltid en trygg att bas att stå på här i Göteborg på restaurangen och det är den man vill synas och förknippas med på många sätt. Att vi har en stjärna i Guide Michelin och allt genomsyras av att vara premium.

TRE SNABBA:

Har du någon ”skämsmat”?
– Jag skäms inte för mat egentligen. Men kebabpizza är ju en sådan grej som… Jag förstår det inte, men ändå äter man det.

Fem prylar du måste ha i köket?
– En mandolinvass kniv, pepparkvarn med nymald peppar, en palett eller stekspade och en mortel.

Vem skulle du helst bjuda på middag?
– Zlatan skulle vara häftigt att ha middag med. Jag tror han uppskattar mat och det kan vara en lite spännande utmaning.

VISSTE DU ATT?

Martin var svensk mästare i kajakpaddling på 90-talet. Både själv i K1, tillsammans med sin tvillingbror i K2 och sina kompisar i K4.

Mer inspiration finner man som alltid på Sundqvist blogg >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING