Hem Vinvärlden Superb nebbiolo riserva från ett klassiskt namn i lombardiska Valtellina – Nino Negri

Superb nebbiolo riserva från ett klassiskt namn i lombardiska Valtellina – Nino Negri

av Livets Goda

Det anrika huset Nino Negri i distriktet Valtellina går mot nya spännande tider och numera med Danilo Drocco vid vinmakarrodret, mannen som var en stor anledning till Fontanafreddas lyft i Piemonte. Nu återfinns firmans Valtellina Superiore Riserva på Systembolaget och det är också vinet vi nu har i våra glas i den fina 2016-årgången.

Riservan ser fyra års lagring varav två av dessa sker i franska barrique, dock inga nya. Druvan är nebbiolo, här kallad chiavennasca, och uttrycket har onekligen likheter med Piemonte men ändå inte. Tanninstrukturen är inte lika överväldigande och så skänker de terrasserade vingårdarna i solläge en annan fruktmognad. Med Danilo Drocco som chefsvinmakare blir Nino Negri än mer ett namn att följa för vänner av nebbiolo.

Livets Godas intryck av 2016 Nino Negri Valtellina Superiore Nebbiolo Riserva

I denna fina 2016 får vi ett vin med rödbärig transparens där nyanserna spänner från körsbär till jordgubbar och ett stänk nyponvärme. Faten bidrar med ett kryddigt lager och mörk choklad, blomörtiga toner kikar även fram och så finns det ett lätt volatilt drag i doften vilket adderar djup. Smaken uppvisar fin följsamhet, tanninerna är välsvarvade och älskvärda och syran som bär upp det rödfruktiga drar tankarna mot blodapelsin. Kryddigt avslut, viss solvärme och rent driv i frukten gör detta till en högst ämabel och kvalitativ nebbiolo med sitt alldeles egna uttryck.

92 p

Ett fantastiskt matorienterat vin, särskilt i årgång 2016. Redaktionen har matchat det med örtiga fläskracks som rostats i ugn och serverats med smörstekt polenta. En himmelsk kombination.

Nino Negris Valtellina Superiore Riserva återfinns i Systembolagets beställningssortiment. Flaskan (750 ml, 14%) har artikelnummer 54972 och kostar 299 kronor. Vinet beställer du till önskad butik för uthämtning.

Till vinet HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING