Hem Vinvärlden Susana Balbo – Argentinas ’First Lady’ i Vinvärlden

Susana Balbo – Argentinas ’First Lady’ i Vinvärlden

av Livets Goda

Susanas viner är numer tillgängliga i Sverige men har ännu inte fått den uppmärksamhet de förtjänar. Som hennes strålande fatlagrade torrontés, ett vin som visar hur bra Argentinas gröna nationaldruva kan prestera i händerna på en skicklig vinmakare.

Efter att ha utexaminerats 1981, som den första kvinnliga önologen i Argentina, så har Susana Balbo varit verksam i flera regioner runtom i landet. Bland annat var hon under flera år vid det kanske största namnet i landet, Catena. Men hennes karriär stannade inte inom landets gränser utan hon var även den första argentinska vinmakaren vars renommé tog henne till andra länder såsom Chile, Sydafrika och Australien. Hon har även gjort vin som konsult i Europa; i Frankrike, Italien och Spanien.

Slutligen så fattade hon beslutet att starta sitt eget, mitt under Argentinas djupa finansiella kris i slutet av 1990-talet, när landet var på väg att gå i konkurs. Vineriet Dominio del Plata byggdes i Lujan de Cuyo och här har hon sedan 1999 fortsatt utveckla premiumviner med stor experimentlusta. Idag jäser Susana exempelvis flera viner i betongägg då hon anser materialet andas på rätt sätt och därigenom bibehåller frukten i musten.

Livets Godas Niklas Jörgensen har provat genom en kvintett och kan konstatera att vinerna bekräftar hennes välförtjänta renommé i hemlandet, och även på internationell nivå.

Viner – vitt

91 LGP – 2015 Signature Torrontés Barrel fermented (159 kr) Lanserades i höstas i det tillfälliga sortimentet. Från mer än 1100 meters höjd i Uco, Mendoza hämtas den aromatiska druvan och altituden säkerställer en friskhet som lyfter den till nästa nivå, något som de närmre sju gram syra per liter skvallrar om. För att dämpa parfymen i torrontés så har Susana låtit vinet jäsa i nya franska ekfat för att även låta det lagras tre månader i desamma. Resultatet är strålande och vinet uppvisar en elegans samt ryggrad som få aromatiska viner har. Fatet är såklart där men balanseras av en flintrökighet, anjoupäron, kvitten och limeskal. Torrontés är Argentinas signumdruva, åtminstone mest unik för landet och få gör den bättre än Susana Balbo.

Viner – rött

89 LGP – 2015 Crios Cabernet Sauvignon (säljs till restaurang, 149 kr) Mestadels cabernet sauvignon men innehåller även ett stänk cabernet franc. Det här är Susanas mer lättillgängliga etikett, ett vin som också tappas under skruvkork. Men, det levererar verkligen. Stor, charmig cabernet-bouquet med nyslaget gräs svarta vinbär, mörka körsbär och ett stänk vanilj från fattiden. I gommen ett medelfylligt vin med silkiga men ändå rikliga tanniner, uppfriskande syra och sval röd frukt. Ett ärligt och rättframt vin som ändå har ett djup.

91 LGP – 2014 Signature Malbec (säljs till restaurang men har varit tillfälligt listad tidigare under 2017, 199 kr) Malbec med fem procent petit verdot. Såhär doftar och smakar en stilren och snyggt återhållsam argentinsk malbec. En tredjedel nya fat bidrar till fint djup men det är den blommiga mörkbäriga frukten som leder vägen tillsammans med en humusjordighet och sval örtighet. I gommen ett fylligt vin med tydliga tanniner, björnbär, blåbär och en sval syra. En plommonskalston dyker upp, likaså söt lakrits och kryddig ek. Långt och harmoniskt avslut. Trots kraften så är det ett vin som drar nytta av det höga växtläget och levererar en svårslagen fräschör.

92 LGP – 2014 Ben Marco Expresivo (tillfällig lansering tidigare i år, 240 kr) Ett malbec-dominerat vin med en femtedel cabernet franc. Generös bouquet med ännu ungdomliga mörka bärtoner, snyggt rostad ek, gräs, örtbukett och humus. Tät smak med tydlig tanninstruktur, sval syra, slöande rik frukt och en kryddig fatnyans. Långt, rent och trots sin maffighet, ett tillgängligt vin redan idag. Har ’stuffing’ för ett decennium utan problem.

92 LGP – 2014 Brioso (tillfällig lansering i oktober, 249 kr) Superseriöst vin som sneglar lite åt Bordeaux-blenden och som består av två gånger cabernet, malbec och petit verdot. Elegant bouquet med ceder, svarta vinbär, violblommighet, fat och en gräsig örtighet. Väldigt snyggt sammansatt i smaken med markerade men mogna tanniner, fin sval syra, rikligt med frukt, främst mörka bär och rostade fatnyanser. Ännu ungt men fullt njutbart redan nu. Ett par års lagring kommer dock belöna den tålmodige.

I Sverige representeras Susana Balbo av Valid Wines

[ai:Content_link url=https://www.livetsgoda.se/veckans-vintips-med-niklas-jorgensen-en-flaska-naoussa-tack]

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING