Hem Mat & Restaurang Svamptoast och The Glenlivet

Svamptoast och The Glenlivet

av Livets Goda

Ny buteljering och fortfarande lika stabil och klassisk i stilen, the old good school i en mer rak, målmedveten och mjukt, elegant driven stil där bourbonfaten tydligt får markera sitt revir men med en fin precision. Doft och smak byggs på mjuka citrustoner med kanderade apelsiner, hintar av päron, toffée, honung, äpple, polka och ett svagt vegetalt blommigt inslag. Allt mycket komplext och balanserat sammansatt. Här finns även en snygg och mild kryddskjuts från faten. Ja, denna whisky komplicerar inte till det för sig och bjuder på finess och innehållsrikedom på ett rätt självklart vis.

Det är en mycket god och trevlig huswhisky, som dessutom gör sig mycket bra att matcha med mat. Kantarellernas skogiga beska gifter sig utmärkt mot whiskyns fruktrika egenskaper, samtidigt som fatpepprigheten tacksamt kryddar maten. Vidare lägger sig whiskyns honungstoner som en glacerande slöja över svampen och en smakbrygga infinner sig mellan drycken i tillagningen och glaset. En ytterligare harmonisk kombination finner vi även med sältan från osten och den rostade skinkan, vilka skapar en extra smakdimension i anrättningen, som aldrig blir tung trots grädde och rikligt med ost. Här har vi en matchning som blir till den perfekta teasern i middagsresan, som är både kul, annorlunda… och god!

 

RECEPTET

Svamptoast med Västerbottensost och whisky

(För 2 personer)

– Färskt surdegsbröd
– Ca 300 gr kantareller
– 1 schalottenlök
– 1 knippe färsk persilja
– Ca 50 gr smör
– 250 – 300 gr riven Västerbottensost
– 1,5 dl grädde
– 4 cl Glenlivet Founder´s Reserve
– 3 skivor lufttorkad skinka (Kör i ugn på 150 grader till dess att skinkan är knaprig, toppa på toasten)

GÖR SÅ HÄR:
Dela och rensa kantarellerna. Finhacka schalottenlöken och persiljan.
Stek kantarellerna hastigt i hög temperatur med smör och lite olja, och peppra lätt. När de har blivit fint stekta runtom sänk värmen och lägg i den finhackade schalottenlöken och låt den bli genomskinlig. Häll på grädde och whisky, och låt de koka in till simmig konsistens, vartefter du lägger i den rivna osten och rör ihop till dess att det bildas en krämig stuvning.

SERVERING:
Stek brödskivor gyllenbrunt i smör på en varm stekpanna.
Lägg upp skivorna på tallrikar, fyll på med svampstuvningen ovan och toppa med lite extra riven ost och finhackad persilja.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING