Hem NyheterNyhet WB Svensk cider på 100% äpplen

Svensk cider på 100% äpplen

av Livets Goda

Kiviks Musteri lanserar en serie cidrar gjorda på 100% äpplen. Varje cider har fått sin smak från en viss äppelsort eller från äpplen odlade i en specifik odling.

Kiviks Musteris nya cidrar visar att svenska äpplen är fantastiskt goda att göra cider på och erbjuder ett brett spektrum av smaker.

-Ett äpple är inte bara ett äpple. Varje sort har sin unika smak och kombination av syra, sötma och arom. Vi lyfter fram varje äppelsorts smak och adderar vårt hantverk i ciderframställningen, säger Mikael Adolfsson, cidermakare på Kiviks Musteri.

-Cox Orange, Hollsteiner Cox, Gravenstein, Ingrid Marie och Belle de Boskoop är alla gamla klassiska äppelsorter som inte längre odlas i större utsträckning på grund av minskad efterfrågan i handeln. Men de är fantastiska att göra cider på! Vi vill bevara dessa och fortsätter därför att odla dem, det vore synd att förlora en sådan smakskatt, säger Mikael.

Inom vinbranschen pratar man om smaker från olika regioner. Samma gäller för cider.
-Äpplenas smak påverkas av såväl jordmån som av väder och vind. I odlingarna på Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund mognar äpplena extra gynnsamt, det märks på smaken i cidern, säger Mikael.

Cidern tillverkas i små volymer och säljs under begränsad tid.

Flaskjäst Gravenstein Cider 7%, 75 cl.
Systembolaget TSE: 129 kr, 13 juli
En torr och elegant cider med en upplevelse full av blommor och ljusa bär avslutat med en finstämd bitterhet. Med delikat balans mellan äpplets sötma, dess distinkta syra och sträva fruktighet, skapar Gravenstein en smakrymd långt över det mesta. Att njutas som den är idag tillsammans med skaldjur eller annan elegant sjömat. Eller varför inte lagra i källaren och följa med på en resa mot ännu större smakupplevelser!

Solnäs Päroncider 4,0%, 27,5 cl.
Systembolaget TSLS: 24 kr, 1 juli
Päroncider gjord på sorterna Alexander Lukas, Concorde samt en tredjedel Mutzuäpplen. Den naturliga sötman ger en frisk smakupplevelse full av karaktären från gårdens egna päron. Njut den väl kyld som drink eller varför inte tillsammans med en somrig dessert med svenska bär!

Ingrid Marie Tankjäst Cider 5%, 75 cl.
Systembolaget TSLS: 79 kr, 2 september

Solnäs cider 4,5%, 75 cl.
Systembolaget: artnr 81834, 69 kr
Läs gärna vad Livets Goda skriver om cidern här >>>

Cox Äppelcider 2,2%, 75 cl.
Musteributiken i Kivik och Solnäs Gård i Fjelie

Belle de Boskoop Äppelcider 0,5%, 27,5 cl.
Systembolaget: artnr 1908, 21 kr

Solnäs Vinteräpplen cider 0,5%, 27,5 cl
Musteributiken i Kivik och Solnäs Gård i Fjelie

https://www.kiviksmusteri.se/produkter/cider/vara-finaste-cidrar/

Möt oss och smaka cidrarna på Cider- & Matfestivalen den 22 juli:
http://www.skepparpsvingard.se/ciderfestival/

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING