Hem NyheterNyhet WB Svensk Gin – Drinkar, destillerier & drömmare dubbelt prisad i Gourmand Awards

Svensk Gin – Drinkar, destillerier & drömmare dubbelt prisad i Gourmand Awards

av Livets Goda

Boken Svensk Gin – Drinkar, destillerier & drömmare vinner kategorin årets bästa spritbok och årets bästa foto i den svenska deltävlingen av världens största tävling för mat- och dryckböcker – Gourmand Awards. I och med det så är boken också nominerad till finalerna i den internationella tävlingen.

Gourmand Awards är en av de mest prestigefyllda internationella utmärkelserna till böcker inom mat och dryck och delas ut årligen sedan 1995. 1 558 bidrag från 227 länder valdes ut från en rekordutgivning på över hundra tusen titlar världen över, och är därmed kvalificerade till tävlingens världsfinal nästa år.

Svensk Gin – Drinkar, destillerier & drömmare är ett ambitiöst verk på över 240 sidor som kartlägger fenomenet svensk gin, svensk hantverkstonic och dess upphovsmänniskor. Mitt i pandemin skapades porträtt i ord och bild av destillerier som Hernö Gin, Stockholms Bränneri, Hellströms, Hven och Skånska Spritfabriken bland många fler. Historia, drinkar och ett ambitiöst ginkartotek ingår också. Bibliotekstjänst belönade boken med ovanliga 5/5 med utlåtandet ”En rundresa med närmare tjugo stopp, förevigade i stundtals hisnande vackert fotografi. Svensk gin är just nu ett måste för att avspegla en dryckeskultur på frammarsch.”

Kategorin Bästa Spritbok har bidrag från tio olika länder som nu går vidare att tävla mot varandra. Kategorin årets bästa foto är dock extra hedervärt för oss där juryn valt ut endast två böcker bland alla 1 558 bidrag.

”Jag känner en enorm tacksamhet över dessa pris. Det betyder väldigt mycket för mig som fotograf, men även för hela laget som tillsammans lyckats kamma hem två nomineringar i ett hav av publikationer som släppts 2021. Svensk ginkultur har lämnat ett avtryck internationellt tack vare alla eldsjälar inkluderade i ett växande ginsverige,” kommenterar Lorenzo Guida, bokens fotograf.

Tidigare i november mottog boken även utmärkelsen ”Special commendation for Cultural Contributions to the Spirits Industry” på ansedda internationella branschtidningen The Spirits Business Awards 2021.

Svensk Gin – Drinkar, destillerier & Drömmare kom till som ett entusiastprojekt av kreatörskollektivet Gin Sweden. En av bokens huvudförfattare Jens Josefsson säger följande: ”Vår bok skapades av ett kollektiv som drevs av passion av att berätta historierna om ett svenskt fenomen. Det var vår första bok tillsammans, och så hedras vi med dessa priser vid sidan av fantastiska författare och förlag som vi ser upp till. Det känns mycket stort för oss!”

Gin Sweden är alltså inte den enda svenska ginbok som får tävla i världsfinalen: Författaren Hans-Olov Öberg gör sällskap med böckerna Gin & Tonic till tusen och Börsens bartender. Vi gläds och gratulerar.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING