Hem Övrigt Svensk mat

Svensk mat

av Christoffer Enquist

Sverige har alltid varit ett land öppet för utländska influenser. Många svenska maträtter som vi verkligen anser vara svenska är egentligen utländska. Kåldolmar är till exempel från början en svensk variant av vindolmar, en turkisk maträtt. Spagetti med köttfärssås är en försvenskad version av pasta bolognese och en av svenskarnas absoluta favoriträtter, pizza, är ursprungligen en italiensk maträtt. Schnitzel är en centraleuropeisk maträtt med rötter i Österrike och Ungern, kebab är en turkisk rätt och hamburgare kommer från Amerika. Finns det egentligen några genuint svenska maträtter och vilka är i så fall dessa rätter? Är en halv special allt Sverige har att erbjuda?

Artikeln är i samarbete med Spincasino.se

Svenska maträtter

Det finns många svenska maträtter som är minst lika goda och minst lika genuina som kända rätter som schnitzel eller hamburgare. Inlagd sill med potatis, gräddfil och gräslök är en maträtt man inte hittar utanför Sverige. Kalops, Janssons frestelse och pyttipanna är andra typiska svenska maträtter. Den maträtten Sverige är mest känd för är dock köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt. En maträtt behöver dock inte vara uråldrig och traditionell för att räknas som en svensk maträtt. Det finns många mer moderna rätter som bara går att hitta i Sverige. En sådan rätt är till exempel pizza med fläskfilé och gorgonzola.

Föränderlig matkultur

Traditionella maträtter som sill, köttbullar, fiskgratäng och kalops är en del av vårt kulturarv, även om dessa maträtter kanske inte alltid är en del av vår vardag. Svenskar äter allt mindre potatis och allt mer pasta och ris. Många italienska och asiatiska rätter har blivit en del av vår vardag och kan idag ses som svensk mat. Typiska exempel på detta är svenska pizzor med kebabkött, bearnaisesås eller med gorgonzola. Andra exempel är kebab med mild dressing eller thailändsk grön curry som är mer söt än kryddstark. Matkulturen ändras hela tiden och idag går det att hitta inlagd sill med thailändska kryddor i våra butiker.

RELATERAD LÄSNING