Hem NyheterNyhet WB Svensk trend möter irländsk klassiker på St. Patrick’s Day

Svensk trend möter irländsk klassiker på St. Patrick’s Day

av Livets Goda

Är du en av dem som hoppat på trenden med vinterbad? Varför inte fira årets St. Patrick’s Day med ett dopp i det iskalla vattnet följt av en värmande Irish Coffee. En självklar kombination mellan en rådande kall svensk trend och en het irländsk klassiker – enkelt att packa med dig och avnjuta efter badet.

Den 17 mars är normalt sett en dag då grönklädda sjungande irländare längs våra gator i sitt firande av St. Patrick’s Day. I år blir det annorlunda och städerna förblir tomma, utan det ekande ljudet från säckpipor, spontan riverdance och röda skäggutstyrslar inne på pubarna.

Tullamore D.E.W. tipsar om ett alternativt utomhusfirande på St. Paddy’s, utan stora folksamlingar och utan att gå miste om en riktigt god Irish Coffee.

Så här gör du för att enkelt blanda en värmande Irish Coffee efter badet
Du behöver:
2 tsk farinsocker
4-5 cl Tullamore D.E.W.
1 kopp varmt kaffe
Luftigt vispad grädde
Sked

1. Skaka grädde till en luftig konsistens i en shaker.
2. Ta hjälp av skruvkorken på din Tullamore D.E.W. och mät upp 3 korkar med whisky i ett glas eller mugg.
3. Blanda sedan i farinsocker och fyll på med en lagom kopp varmt kaffe.
4. Rör om ordentligt med skeden så att sockret löses upp.
5. Toppa den varma drycken med den luftiga grädden upp till kanten och njut!

Historien om Irish Coffee
Den varma kaffedrinken skapades enligt historien vintern 1943 på Shannon Airport (Foynes Port) i Irland av Joseph ”Joe” Sheridan. Sent en vinternatt 1943 lämnar ett passagerarflyg Foynes med destination New York. Efter flera timmar i luften försämras vädret drastiskt över atlanten och kaptenen tvingas vända om för att invänta säkrare förhållanden. Ett Morse-meddelande skickas till Foynes kontrolltorn för att informera flygplatsen om planets återkomst. Joe Sheridan med personal kallas tillbaka till restaurangen för att ta emot de skärrade och frusna passagerarna och erbjuda något varmt och stärkande vid landning.

Joe blev enligt historien inspirerad av de tuffa och kalla väderförhållandena och lät blanda i lite irländsk whiskey tillsammans med kaffet och toppade upp med lättvispad grädde. Den varma kaffedrinken gjorde omedelbar succé och legenden säger att en tystnad lade sig i restaurangen när de trötta och frusna gästerna inmundigade den varma och stärkande drycken. En av passagerarna ska senare ha tackat Joe för det underbara kaffet och frågat om det var så kallat ”Brazillian Coffee?”. Joe svarade då skämtsamt: ”Nej, det är Irish Coffee!” och så var den numera klassiska drinken född.

RELATERAD LÄSNING