Hem Vinvärlden Svensk vingård siktar högt – anlitar expertis från Champagne

Svensk vingård siktar högt – anlitar expertis från Champagne

av Livets Goda

Fotograf: Särtshöga / Pierre-Yves och Niclas

Under den gångna veckan har Pierre-Yves varit på Särtshöga Vingård. Tillsammans med Niclas har han jobbat i vineriet för att få fram rätt blandning för 2018-års andra jäsning på flaska. Han har också hjälpt till att hitta rätt dosage till det mousserande vinet som Särtshöga släpper i till sommaren.

– Jag uppmärksammade Sverige som ett potentiellt vinland år 2016, det här är andra gången jag är här på besök. Jag har haft möjlighet att träffa några av Sveriges ambitiösa vinproducenter. Det vin jag har provat hittills visar att det finns en stor potential i svenskt vin på druvan Solaris. Det är en druva som lämpar sig väl för mousserande vin enligt den traditionella metoden som vi i Champagne jobbar efter, säger Pierre-Yves.

En ny start-up industri
Det finns idag ett 40-tal kommersiella vingårdar i Sverige, majoriteten av dem ligger i Skåne. Särtshöga är än så länge den enda kommersiella vingården i Östergötland. Vinproduktion är en näring på tillväxt och en del av den svenska start-up industrin som har passion som drivkraft.

– Det är kul att vi blir fler och fler som har höga ambitioner med svenskt vin och jag tror att vi så småningom kan vi bli ett vinland att räkna med. Vi har både en druva och ett klimat som lämpar sig väl för mousserande vin, säger Niclas Albinsson.

30 år i branschen
Pierre-Yves är utbildad oenolog med 30 år i branschen. Han jobbar för flera producenter i Champagne och i övriga Europa.

– Jag blev förvånad när jag fick ta del av statistik på antal soltimmar, temperatur och nederbörd från Särtshöga. Det är väldigt likt klimatet vi har i Champagne. Dessutom finns en mineralitet och en syra som är några av grundstenarna, säger Pierre-Yves.

– Det känns bra att arbeta tillsammans med Pierre-Yves, vi delar samma filosofi. För oss är det viktigt att det vin vi producerar här i Östergötland ska ha karaktären av den plats det kommer ifrån. Vi ska inte försöka kopiera något annat, säger Niclas.

Släpper begränsat antal flaskor i maj
I maj månad räknar Särtshöga Vingård med att släppa ett begränsat antal flaskor av sitt mousserande vin på sin egen gårdsrestaurang och ytterligare några restauranger i närområdet; Ombergs Turisthotell samt Restaurang Jord och Stångs Magasin i Linköping.

– Jag är mycket imponerad av det lokala köket här i Östergötland och har haft nöjet att äta både på Omberg och på Jord under mitt besök. För mig är det viktigt att få uppleva matkulturen på en plats för att få en förståelse för smakerna och kunna komponera ett vin med rätt karaktär, säger Pierre-Yves.

– Vi är glada över att ha inlett det här samarbetet med Pierre-Yves och de råd vi fått så här långt. Nästa gång han kommer hit blir till skörden 2019. Innan dess har vi mycket jobb framför oss då vi kommer att utöka vingården med ytterligare fyratusen vinplantor, säger Niclas.

Passion och tålamod
Att producera mousserande vin är tidskrävande. Från det att man planterar till de första flaskorna kan släppas på marknaden tar det omkring fem år.

– Och helst av allt vill man ju att vinet ska ligga på andra jäsningen i tre till fem år, så det är ingen quick-fix, man måste ha både passion och tålamod, säger Niclas.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING