“Att det är just Magnus som etablerar den första Brewdog Bar i Sverige, det land där det skotska bryggeriundret har sin största exportmarknad, är ingen slump. Det hela började med att Magnus blev helt tagen av specialölet Abstrakt:02 från Brewdog då det släpptes på Systembolaget. När bryggeriets grundare James Watt senare kom till Sverige för ett gästspel på Bishop Arms knöts kontakten dem emellan. Det i sin tur ledde till att Magnus senare kontaktade James med en full presentation av sig själv och erbjöd sig att arbeta på Brewdog, och faktiskt fick jobb där. “”Då hade jag ju i och för sig inte tagit reda på var bryggeriet låg, och när det gick upp för mig var det låg var jag tyvärr tvungen att tacka nej””, säger Magnus och ler. Såsom så många andra anhängare av ölen från Brewdog blev Magnus en av aktieägarna i bryggeriet när de gick ut till sina entusiaster för att söka kapital till sin expansion. “”Det gav mig också möjlighet att få komma på deras delägarträffar, och när James på en av träffarna sa att de var så nöjda med de Brewdog Bar de hade etablerat på hemmaplan att de ville sätta konceptet i andra länder, kände jag direkt att det var precis det jag ville göra””, berättar Magnus. Därför kontaktade han på nytt James, satte ihop en fullständig presentation för en svensk Brewdog Bar och fick direkt ett positivt gensvar för den. “”Det var i augusti förra året, och sedan dess har vi letat lokal och finslipat på planerna””, lägger Magnus till. Även om Magnus har ägnat 15 år åt att arbeta med support, för närvarande på Samsung, har han faktiskt en bakgrund med restaurang, han har även gått restaurangskola, så Magnus kommer i allra högsta grad att vara involverad i den dagliga driften. Att äga och driva baren själv skulle emellertid för tungt för Magnus, därför tog han kontakt med bröderna Afram och George Haffo, som framgångsrikt driver puben Sorbonne ute i Bromma. Genom dem underlättades inte bara finansieringen och arbetet i och med baren, vinsten ligger också i att man lättare kan säkerställa kvaliteten och även att förfarandet med serveringstillståndet går smidigare eftersom bröderna redan är så etablerade. Den fysiska adressen för Brewdog Bar är S:t Eriksgatan 56 mitt i Stockholm, ett område som enligt Magnus saknar den här typen av pub och restaurang där man enbart serverar hantverksbryggda öl. “”Vi kommer att ha 16 kranar och hela sortimentet från Brewdog, men även andra öl vi tycker är bra och av intresse och framför kommer alla öl vara mycket noga utvalda””, berättar han. När vi talar om vilka bryggerier som kan tänkas vara aktuella här, nämns de amerikanska Stone Brewing Company och Dogfish Head, men också svenskbryggda öl från Mohawk och Skebo Bruks Byggeri. Bland annat. “”Vi kommer att samarbeta med flera riktigt bra ölimportörer, som Cask Sweden, Brill & Company och Wicked Wine, så det kommer alltid att finnas många riktigt bra öl hos oss””, säger Magnus och ser rätt nöjd ut. Puben kommer att ha två våningar, i bottenplan blir det en pubavdelning som är öppen sju kvällar i veckan, och på övervåningen av avdelning med cirka 40 platser där man kan dricka öl och äta onsdag till lördag. “”Vi ska ha ordentlig mat, rätter med en egen signatur och inte som på de flesta andra pubar””, säger Magnus och berättar att man redan har kontakt med en kock som ska ta hand om köket. Exakt när Brewdog Bar kommer att öppna vet Magnus och hans team ännu inte, men om allt går som planerat blir det i mitten eller slutet av mars. Det Magnus redan nu kan avslöja är att Brewdog lagom till premiären kommer att ha en ny tappning av det hyllade ölet My Name Is Ingrid färdig att servera. “”Det är ju lite kul, inte minst eftersom det var jag som kom på namnet till det ölet, och vi var nyligen över med 25 kilo hjortron till den nya satsen av ölet, som just nu ligger och jäser hos dem””, säger Magnus, påtagligt entusiastisk. Vi på Livets Goda följer projektet med spänning, tills vidare kan du läsa om framstegen på deras sidan Brewdog Bar Stockholm på Facebook.”
Svenska Brewdog Bar börjar ta form
799
Förra artikeln