1

Svenska mikrobryggerier – Hönsinge Hantwerksbryggeri

Skånska sydkusten är ett pärlband av sandstränder och alla hittar sin favorit. Min är Skateholm, mellan Beddingestrand och Hörte. Eller för att använda namn som en bredare publik känner till; mellan Trelleborg och Ystad. I denna del av Sverige stöter du på allt från durumveteodlingar, strutsfarmar till vinodlingar. Kaféer, restauranger och bondgårdar som säljer sina grödor. En levande landsbygd med andra ord. 

Några kilomter norr om Skateholm ligger Jordberga gods och här har lilla Hönsinge Hantwerksbryggeri hyrt in sig i den gamla smedjan. Jag kom i kontakt med bryggeriets produkter redan för ett par år sedan och fann ett par lovande öl men även ett par som ännu inte kändes där än. Denna sommar provar jag åter igenom en handfull sorter från bryggarna Niklas Juul och Magnus Servin och konstaterar att herrarnas självförtroende, känsla och kunskap ökat för samtliga öl har klättrat på kvalitetsstegen.

Mikrobryggeri låter tjusigt, särskilt när dess motsats ställs på andra sidan. Men att vara liten är inte omedelbart synonymt med kvalitet, något som tyvärr tas för givet idag när det ska ondgöras över större bryggare. Men den våg av mikrobryggerier som poppat upp i Sverige det senaste decenniet lär naturligt sålla agnarna från vetet och de som inte har kompetensen lär trilla från under resans gång. Hönsinge lär dock inte försvinna då deras olika öl inte bara är intressanta och välgjorda, de är dessutom personliga. Som den kvintett jag provar: Daglönarens Dröm, Länsmans Lag, Räntmästarens Röda, Sumprunkarens Svarta och Bönhasens Beska.

Daglönarens Dröm (artikel 30522, 330 ml, 37,10 kr)

En APA, American Pale Ale, som bjuder på fruktorienterade toner samtidigt som det är en nyanserad skapelse med törstsläckande drag. Mer tropik i denna än bryggeriets IPA samtidigt som det kikar fram lite kavring, torkade apelsinskal, örthonung och pigg humle. Även smakmässigt är det första intrycket humledominerat men så kommer fruktigheten smygandes tillsammans med kryddigheten och flätar samman allt på ett snyggt vis. 4,8% och så mycket karaktär/smak – det är skickligt jobbat.

Intryck: 90 LGP

Länsmans Lag (artikel 30525, 330 ml, 28,10 kr)

Ljus lager. Knappast något som får hipsterbarometern att gå i spinn men ack så gott det är när du har en välgjord. Och det är ju samtidigt en ölstil som kräver sitt jobb hela resan samtidigt som du inte kan dölja några initiala skavanker i bryggningen med tonvis av humle. Här får du en stabil skönt maltig lager med brödiga drag, citrusfrukt, aprikos och en touch av örthonung. I gommen en precis lagom fyllighet med viss beska, drag av limpa, pomerans, aprikos och örter. Kvardröjande smak. Bravo!

Intryck: 90 LGP

Räntmästarens Röda (artikel 30526, 330 ml, 35,60 kr)

En hyllning till den irländska röda lagern som ofta lägger tyngdpunkten på de rostade malttonerna mer än bitterheten. Och denna hittar helt rätt i sin lite syrliga stil med fint karamelliga och rostade nyanser där allt från kavring, vaniljfudge, pomerans och maltsötma kikar fram i doften. Ändå är det en torr skapelse i en medelfyllig kropp med syrliga drag, behaglig beska och knäckkryddigt avslut. Skön bira att sippa på när man hänger med kompisarna.

Intryck: 89 LGP

Bönhasens Beska (artikel 30524, 330 ml, 38,40 kr)

En India Pale Ale som drar åt det starkare hållet till men som aldrig blir en parodi där de yppiga dragen, tropiska tonerna och barrskogarna tillåts ta över. Den här upplevs som vassare än första gången jag provade den i sin linda och här möts man av en grumlig bronsbrun färgnyans med fällningstoner. Doften är generös men ändå snyggt nedtonad med lite knäckiga drag, citrusfrukter, aprikos, pinje och fräscha humletoner. Gomfyllande smak med pigga syror, citrusstinn humle, kryddighet och en beska som aldrig blir dominant utan balanserar istället byggets övriga komponenter. Torrt, fruktorienterat avslut med kvardröjande grapeskalsbeska.

Intryck: 91 LGP

Sumprunkarens Svarta (artikel 31337, 330 ml, 44,30 kr)

Vet du vad en sumprunkare är? Eller snarare var då yrket numera är utdött. Sumprunkaren var den som säkrade syresättningen i sumpar eller båtar för att hålla fisken vid liv och det var ett tungt arbete som utfördes dygnet runt. Arbetet associeras främst med Stockholm där färsk fisk skulle erbjudas även vintertid. Epitetet sumprunkare blev närmast ett skällsord då arbetet inte krävde någon högre intelligens.

Hönsinges porter skänker en tanke till de män som utförde ett otacksamt och hårt arbete för att säkra färsk fisk året om och det är en riktigt läcker öl i ett fräscht utförande där allt från mörkrostade kaffebönor, kakao, julkryddighet och maltighet leder vägen men även en liten sojanyans och ingefärston kikar fram. Precis lagom beska och fyllighet, det blir aldrig någon överkörning av gommen, utan här är det mer betoning på finess och fin syra i en torr, kryddig skrud. Sitter kvar skönt i eftersmaken och trots sina 6,8% är det en lättdrucken porter.

Intryck: 92 LGP

Hönsinge Hantwerksbryggeri säljs på lokala Systembolag men kan också beställas till andra butiker i landet. Tillgången är liten så håll gärna utkik om något är slut för tillfället.